Apel gradske vlasti
0

Zlatne ribe izazvale probleme u Minnesoti, građani pozvani na odgovorno ponašanje

B. R.
Zlatna riba pronađena u jezeru Keller (Foto: City of Burnsville)
Zlatna riba pronađena u jezeru Keller (Foto: City of Burnsville)
Vlast američke savezne države Minnesota je pozvala građane da zlatne ribe koje imaju kao kućne ljubimce ne puštaju u jezera zbog toga što su u jednom od njih pronašli veliku zlatnu ribu. To su učinili jer ova vrsta može uzrokovati nezanemarljive probleme.

Apel je upućen onima koji više ne žele imati ovu životinju za kućnog ljubimca, a namjeravali su je pustiti u jezero ili rijeku. Napomenuto je da ovi ljubimci u divljini mogu znatno više narasti i time uzrokovati velike poremećaje u ekosistemima.

Kao u prilog toj tvrdnji objavljena je fotografija iznimno velike zlatne ribe, a koja je pronađena u jezeru Keller. Upozoreno je da zlatne ribe mogu doprinijeti lošem kvalitetu vode.

"Molimo vas da svoje zlatne ribe, koje imate za kućne ljubimce, ne puštate u ribnjake i jezera", poručila je gradska vlast Burnsvillea.

U Minnesoti se zlatne ribe zakonski tretiraju kao vrlo invazivna životinjska vrsta, a to znači da je njeno puštanje u javne vodene površine nezakonito. Zlatna riba koja se drži u akvariju u prosjeku može narasti do 5,1 centimetar. Ali, u divljem okruženju mogu biti znatno veće i može ih biti teško ukloniti jer se vrlo brzo razmnožavaju i time postaju dominantna vrsta.

Gradska vlast je pozvala vlasnike ovih kućnih ljubimaca da im pronađu novi dom, ako ih više ne žele imati. U oktobru prošle godine posebno je ovaj problem bio izražen u okrugu Carver gdje je u jednom od potoka pronađeno 50.000 zlatnih riba.

Sjedinjene Američke Države nisu jedine u kojima postoje ove poteškoće. Prije četiri godine su nadležni u Minhenu objavili da su jata zlatnih riba uzrokovale nedostatak hrane za ostale vrste u jezerima, rijekama i potocima. To je toliko bilo izraženo da je zaprijećeno novčanom kaznom svima onima koji svoje zlatne ribe, kućne ljubimce budu puštali u javne vodene površine.

U Velikoj Britaniji je jedan tinejdžer prije 11 godina pronašao zlatnu ribu tešku 16 kilograma, navodi BBC.