Jesu li krastavci i paradajz sigurna hrana za vaše pse ili ih ne smiju jesti

Jesu li krastavci i paradajz sigurna hrana za vaše pse ili ih ne smiju jesti
5
D
DP
26.3.2020. u 13:34
4
komentara
5

dijeljenja
Jesu li krastavci i paradajz sigurna hrana za vaše pse ili ih ne smiju jesti Foto: Pixabay
Često svojim ljubimcima dajemo namirnice koje i sami jedemo, ne razmišljajući o tome je li to dobro za njihovo zdravlje.
Nije nikakva tajna da psi vole hranu za ljude, piše Cesar's Way. Naša hrana jest ukusna, ali postoji lista stvari koje ne bismo smjeli dati psićima zbog njihovog zdravlja, a uglavnom jer je ta hrana otrovna za naše ljubimce. Ta lista uključuje neke dobro poznate stvari kao što su čokolada, masline, kosti, klipovi kukuruza, mlijeko, plavi sir i bilo šta što sadrži alkohol ili kofein.

Naravno, postavlja se pitanje o hrani temeljenoj na povrću, kao što su paradajz i krastavac. Jesu li oni dobri za naše ljubimce ili su otrovni? Ipak, odgovor je malo komplikovaniji.

Kada su sirovi i nisu kiseli, krastavci su savršeno zdravi za naše pse. Zdravi su, imaju malo natrija i malo kalorija, ali trebali biste ih narezati na sitne komade kako biste izbjegli da se vaš pas zadavi njima. Istovremeno biste trebali voditi računa o tome da im ne date previše krastavaca odjednom jer to može dovesti do gastrointestinalnih problema kod vašeg ljubimca.

S druge strane, paradajz nije preporučljiv za ljubimce jer sadrži solanin koji je štetan za pse. Općenito govoreći, zreli paradajz ima manje solanina u poređenju sa zelenim paradajzom ili zelenim dijelovima poput peteljki ili listova, tako da je zdravo povremeno im davati zrelu rajčicu. Međutim, ako uzgajate paradajz u svom dvorištu, trebali biste poduzeti mjere kojima ćete držati svog psa dalje od njih jer postoji rizik da se otruju solaninom.

Simptomi trovanja paradajzom na koje biste trebali obratiti pažnju kod pasa su promjene u otkucajima srca, gubitak koordinacije, slabost u mišićima, podrhtavanje, napadi i gastrointestinalne smetnje. Iako ovi slučajevi mogu biti rijetki, nemojte rizikovati i držite paradajz dalje od vašeg psa.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...