Previsoka temperatura
14

Ovo su najčešće greške koje pravite pri pranju veša

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Čini se da ništa ne može biti lakše od pranja veša u veš mašini. Međutim, to nije tako jednostavno. Naime, ukoliko često perete svoju odjeću možete uzrokovati njeno oštećenje.

U nastavku pročitajte koje su to najčešće greške koje svi pravimo prilikom pranja veča i koje skraćuju životni vijek vaše odjeće.

Previsoka temperatura vode

Odjeća će svoj oblik i boju zadržati ukoliko je perete na nižim temperaturama. Osim toga, hladna ili mlaka voda može jednako dobro otkloniti mrlje kao i topla voda ukoliko imate dobar deterdžent i veš mašinu. Samo bijeli veš perite na 90 stepeni, peškire i posteljinu radi dezinfekcije. Sve ostalo možete prati na nižim temperaturama.

Pranje jako zaprljanog veša u veš mašini

Jako zaprljane odjeću prvo trebate natopiti, i oprati ručno prije nego li je stavite u veš mašinu. U suprotnom veš se neće oprati kako treba. Umjesto sredstva za uklanjanje mrlja, možete upotrijebiti alternativna sredstva. Limunov sok dobar je a čišćenje mrlja od znoja; mješavina sirćeta i tekućeg deterdženta može ukloniti tragove trave; mrlje od vina nestat će nakon nanošenja mješavine vode i sode bikarbone u omjeru 3: 1.

Previše deterdženta ili omekšivača

Višak deterdženta može začepiti spremnik deterdženta i izazvati neugodan miris, a previše omekšivača otežavaa pranje odjeće. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakovanju i ne zaboravite koristiti mjernu čašicu.

Korištenje omekšivača za sve vrste odjeće

Osim što tkanina čini mekom, omekšivač također olakšava peglanje. Međutim ne proeporučuje se da ga koristite za peškire, sportsku odjeću ili druge predmete izrađene od mikrofibera ili elastina.

Mašinsko pranje veša

Pranje grudnjaka u veš mašini se ne preporučuje jer se pranjem u veš mašini brže rastegnu i gube oblik. Njih je najbolje prati ručno. Isto se odnosi i na čipkasti donji veš i kupaće kostime.

Pogrešno sušenje

Nepravilno sušenje utječe na vašu odjeću kao i nepravilno pranje. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete greške:

Ne koristite automatsko sušenje prečesto: vaše stvari brže se istroše i izgube boju. Ne koristite automatsko sušenje tanke i osjetljive tkanine. Ne pretjerujte s količinom veša, bit će pretjerano izgužvan.

Loša briga o veš mašini

Nečistoća, ostaci deterdženta i sve što se tijekom vremena nakuplja u veš mašini, prije ili kasnije navući će se na odjeću, što će dovesti do loših mirisa i bijelih mrlja. Da biste to spriječili, nakon svakog pranja očistite bubanj.