Bez neugodnih mirisa
36

Koliko dugo možemo držati mokru odjeću u mašini

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Vrijeme kada uključite svoju mašinu za odjeću, uvijek se može iskoristiti za obavljanje drugih zadataka, ali i za odmaranje. No, u tim momentima, zna se dogoditi da zaboravimo izvaditi mokru odjeću iz mašine što često dovodi do toga da odjeća primi neugodan miris.
Stoga, dobro je znati koliko dugo mokra odjeća može stajati u mašini, prije nego što je odlučiti izvaditi i staviti na sušenje. Naime, prema stručnjacima s s Whirlpool Institute of Fabric Science, ali i prema Marthi Stewart da je mokru odjeću moguće ostaviti u mašini nekih osam do 12 sati.

Međutim, ako želite da vaša odjeća bude što svježija, najbolje bi bilo da je izvadite što prije. Neugodan miris obično uzrokuje mašina koja dugo nije bila očišćena pa od toga ovisi i koliko dugo možete držati svoju mokru odjeću u mašini.

Također, neugodan miris može uzrokovati i vrsta deterdženta ili omekšivača, koje koristite.

Važno je da vaša odjeća nema neugodan miris, ne samo zbog toga što će vam smetati, nego i zbog činjenice da je taj neugodan miris uzrokovan rastom bakterija i plijesni.

Dakle, ako želite izbjeći ostavljanje mokre odjeće u mašini, najbolje bi bilo da unaprijed planirate kada ćete moći izvaditi odjeću. Najbolji način da ne zaboravite svoju čistu odjeću je da postavite tajmer, koji će vas obavijestiti da je vrijeme za vađenje veša.