Doprinose razvoju društva
359

Jedinstvena suvenirnica u Tuzli: Radovi osoba s invaliditetom oduševljavaju kupce

A. Kendić
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Suveniri od drveta, magneti s obilježjima i simbolima Tuzle, nakit te ostali ukrasni predmeti nastaju vrijednim rukama osoba s invaliditetom u tuzlanskoj Humanitarnoj organizaciji Lotosice. Besprijekornim radom prkose bremenu koje im je život nametnuo i pokazuju da su samo ljudi koji mogu doprinijeti razvoju društva.

S ciljem zaštite i ostvarivanja osnovnih ljudskih prava osoba s invaliditetom kroz edukaciju, radno osposobljavanje, javno zagovaranje, zaštitu zdravlja, promjenu svijesti o pripadnicima ove kategorije te uključivanje u sve tokove života, u Tuzli je 1997. godine osnovana Humanitarna organizacija Lotosice.

Nekoliko godina kasnije registrovano je i istoimeno preduzeće koje se bavilo izradom namještaja, grafičkim dizajnom te krojenjem i šivenjem HTZ opreme i konfekcijske odjeće, međutim zbog poteškoća koje im je nametnuo bh. sistem svoje djelovanje su bili prinuđeni nedavno preorijentisati.

"Radili smo zaštitne uniforme za sve vrste zanimanja, a naši proizvodi su odlazili na tržište Evropske unije. Naše žene su izuzetno dobro radile svoj posao, međutim, društvo nije uvažavalo da su to ipak osobe s umanjenim radnim sposobnostima te da ne mogu postići određenu normu koja je neophodna za pokrivanje svih troškova. Sticajem okolnosti, Federalni fond za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju nam je obustavio refundaciju poreza i doprinosa, jer nismo mogli izmirivati za isti mjesec plaće i doprinose. Bez obzira što smo im dostavljali ugovore s partnerima za koje smo radili, oni su nama obustavili isplate", kaže za Klix.ba direktorica Humanitarne organizacije Lotosice Enisa Bratanović.

Enisa Bratanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Enisa Bratanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Preduzeće je počelo padati na koljena, a na kraju je definitivno stavljen ključ u bravu. Međutim, Lotosice nisu posustale, pa su nastavile sa svojim kreativnim aktivnostima kroz radno-okupacione terapije na kojima izrađuju suvenire, nakit i brojne druge predmete. Svoje proizvode prezentiraju i prodaju u suvenirnici koja se nalazi u centru Tuzle pod nazivom "Naš podstrek".

Iznajmljeni poslovni prostor u centru grada, iza Čaršijske džamije, bez obzira na invaliditet, sami su renovirali i na poseban način uredili te tako stvorili svoj kutak za prezentaciju i prodaju originalnih rukotvorina.

"Sada smo bazirani isključivo na proizvodnju suvenira i ostalih kreativnih stvari za domaćinstvo, ali i poklone. Osim u našim prostorijama članovi proizvode izrađuju i kod kuće. Suvenirnica je na neki način naš izvor prihoda, članovi imaju određenu naknadu za rad, a najminimalnija suma se odvaja za plaćanje zakupljenog poslovnog prostora i nabavku repromaterijala. Trenutno, između ostalog pripremamo 500 magneta za Turističku zajednicu Tuzle, a ranije smo radili za Privrednu komoru TK", istakla je Bratanović te naglasila da će ispred Lotosica biti još posla u narednom periodu, jer će pripremati i novogodišnje čestitke.

Članovi Lotosica u Tuzli su prepoznati kao neko ko radi kvalitetan proizvod, a benefiti od ovakvog rada imaju širok dijapazon.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Enisa Mukinović-Musić osoba je s invaliditetom, a svega nekoliko trenutaka dijelilo je od odlaska u invalidska kolica. Svojom istrajnom borbom uspjela je prevazići brojne životne nedaće, a danas je zaposlenica Lotosica.

Osim izrade ukrasnih predmeta bavi se i njihovom prodajom u suvenirnici "Naš podstrek". Ovaj angažman za nju je veoma značajan, jer, kako nam priča, ima priliku izaći iz kuće, družiti se sa drugim osobama, ali i biti društveno korisna. Posebno je ponosna na vez na drvetu koji je usavršila do najsitnijih detalja.

"Oko same izrade suvenira ima mnogo posla, izrađujemo ih od raznih materijala, a u ponudi imamo nakit, ukrasne boce, podmetače, kutije, privjeske, tacne, suvenire tuzlanske Kapije i Česme, razne magnete i slično. Posebno mi je drago da već imamo svoje stalne domaće kupce koji su oduševljeni, a i turisti iz Italije, Francuske, Poljske, Češke, Hrvatske, Slovenije i Srbije nam ulaze vrlo rado i kada im kažemo da sve proizvode izrađuju osobe s invaliditetom ostanu pozitivno iznenađeni, što i nama mnogo znači", ističe Mukinović-Musić.

Enisa Mukinović-Musić (Foto: A. K./Klix.ba)
Enisa Mukinović-Musić (Foto: A. K./Klix.ba)

Iako u svojoj skupini imaju i muškarce, Lotosice poseban akcent stavljaju na žene kao dvostruko diskriminaranu kategoriju u društvu.

"Društvo nas ne tretira isto kao i muškarce s invaliditetom, jer smatraju da su oni malo sposobniji od nas te lakše mogu doći do zaposlenja i ostvarivanja svih ostalih prava. Nažalost, predrasude, tradicija i naš mentalitet čine svoje, ali mi se trudimo da ženu izvučemo iz izolacije te je psihološki ojačamo kroz razgovor sa sebi sličnima i psihoterapeutima", kaže Bratanović.

Razvijanjem kreativnih vještina članovi ove organizacije nastoje se opustiti, otkriti skrivene potencijale u sebi, jačati samopouzdanje i samopoštovanje, ostvariti ekonomsku nezavisnost i pokazati da mogu i trebaju biti ravnopravni članovi društva u kojem žive.