Komentari (138)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
a i taj car franjo josip se stisnuo...zasto nije poklonio oled tv od barem jedno 70 inca i svakom dzematliji po samsung s8+...kad je car...
onda bi Bošnjaci protestvovali tražeći dodatak za otpor okupaciji... takvi su oni.
Švabo džamiju gradi a Srbi porušiše sve pred sobom...pametnom dosta.
Da nije Katolika nebi ni lustera u djamiji imali.
Tragikomični su pokušaji jadnoga Bošnje, copyright (c) 1993 by Muhamed Filipović, da uspostavi istorijski kontinuitet sa nekim stvarima sa kojima očigledno i apsolutno nema dodirnu tačku. Preci današnjeg Bošnje, novoosmišljenog, vekovima su živeli pod okupacijom, a specifični su samo po tome što kroz sve te vekove nisu podigli nijedan jedini uspešan ustanak protiv vlasti Otomanske Imperije, Habzburške Monarhije/Austrougarske, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca/Jugoslavije.
Najbolje je to formulisao nedavno onaj pajser, zaboravih mu ime, što je poručio Bošnjacima da "sultan živi u Briselu". Kazao je čovek i više nego što je poželeo da ispriča. To je taj podanički mentalitet tako nekompatibilan i suprotan slobodarskim težnjama koje su neophodan sastojak pri stvaranju nezavisne i suverene države.
@JuzniBulevar Bilo bi lijepo kada bi ljudi gledali sta ih spaja a ne trazili nacina za “noz u ledja” ..sta ti citas, cime se hranis, ko te placa pa imas volje tako pisati. Pa da ima smisla tvoje skrabanje i da se sve sto napises moze i na srbiju odnositi. Provjeri kako je na kojem drugom bulevaru mozda ti bolje bude, pozz
poklonis luster i narod nastavi placati namete.
@Erazmo_25 Askerska džamije = vojna džamija. Dokaz da ste bili samo osvajači, ništa više. Ni dan danas ne odustajete od Europe!
Kako Bošnja "istražuje" istoriju? Odvrne Muhameda Filipovića i Emira Hadžihafizbegovića na max volume, a onda sa zvučnika guta gluposti - koje posle ponavlja po svetu i Internetu, od reči do reči, od zareza do zareza. Mogu knjigu da sastavim od bošnjačkih gluposti, da ne omanem ni u formulaciji konkretne gluposti, jer se te gluposti vrte na copy-paste (Dobrica Ćosić, Kapetan Husein, Srbi su Sloveni sa Karpata, a Bošnje su Iliri iz Ilirije,
sve što danas postoji su izmislili Arapi itd. itd. itd.). Šta je istorija? To je NAUKA. Nema tu šta da veruješ i ne veruješ, možeš samo da znaš (saznaš) ili ne znaš (ne saznaš). Zato je važno da formulišeš CILJ istraživanja istorijske nauke, ma kakvo to istraživanje bilo i na ma kom nivou, iako, zdravorazumski posmatrajući, može da postoji samo jedan cilj, a to je saznavanje ISTINE. Zato je ovo formulisanje cilja, u stvari, obavezivanje da ćeš prihvatiti ISTINU
do koje te je dovelo istraživanje, ma koliko to bolno bilo i ma koliko istina rušilački bila orijentisana prema političkoj platformi za koju se zalažeš. Bošnja uzme, pa formuliše rezultate istraživanja odmah, a onda traga za potvrdom u istoriji. To je isti nivo kao i farbanje lopte pred neodržanu utakmicu Železničar - Sarajevo. Glupo, da gluplje ne može da bude. Kakvi, bre lusteri Franje Josipa, ustanci Kapetana Huseina i bošnjačka nacija, pobogu, ljudi?
PRIKAŽI ODGOVORE (15)
Zašto je važna istorija? Zato što ti objašnjava sadašnjost, a u sadašnjosti ništa nije slučajno i van istorijskog konteksta. Kako objasniti podatak, na primer, da je Hrvatska u EU, da Srbija ulazi, 99% pouzdano, u EU 2025., a da Bošnja godinama ne može ni da prevede Upitnik za kandidaturu? Umrsićeš se ukoliko pokušavaš da odgonetneš ovu zagonetku bez konsultovanja istorije.
Srbi i Hrvati su otvarali stalna POZORIŠTA u periodu kada je predak današnjeg Bošnje (koji sebe uopšte nije nazivao Bošnjakom), na tlu bosanskog EJALETA, posle velike nužde brisao čmar prstom, pa o terabu. Tek sada možeš da uočiš zašto u FBIH škripi, a da trenutni neuspesi i primitivizam Bošnje nije ukorenjen u posledicama proteklog građanskog rata, već u vremenima davno pre 20. veka.
@Dr.Baltazar Ne otvaram linkove na Klixu, moraš sam da interpretiraš. Književnici, poput svakog drugog bilo koje profesije, u Srbiji i van Srbije, imaju pravo na sopstveno mišljenje. U kontekstu istorijske nauke sve to može biti vrlo dragoceno, jer se istorija večno preispituje i otkriva nove stvari i nove osnove za nove poglede na neki događaj ili proces u prošlosti.
PRIKAŽI ODGOVORE (9)
Ukoliko nekog zanimaju arhitektonske i građevinske tekovine Habzburške Monarhije na tlu exYU - svakako ga je glupo slati u Cazin da gleda lustere po džamijama, pored Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave. Taj deo istorije severnog dela današnje Srbije kriju ili ne znaju ni sami Srbi - verovatno zbog očiglednosti koja nikome ne odgovara, a koja glasi da su Srbi i Hrvati vekovima na tim teritorijama bili braća, u miru i u rovu.
Majka Bana Jelačića je bila Srpkinja, a Ban Jelačić je rođen na Petrovaradinu. Posebno je važna epizoda Revolucija 1848., kada su Srbi i Hrvati zajedno stali na stranu Monarhije, a protiv Mađara.
Ban Jelačić je pokušao da spreči bombardovanje Novog Sada sa Petrovaradina, neuspešno i nespretno, ali je, na kraju, komandant posade Petrovaradinske tvrđave predao ključeve od neosvojive tvrđave - i to u ruke Srbinu, generalu Mamuli, po kom se i zove ostrvo preko puta Herceg Novog. Baš je paradoks da Mošnja kuka za Habzburškom Monarhijom, ajte molim vas.
PRIKAŽI ODGOVORE (10)
Gledam onog nesrećnog Hadžifejzovića u Tešnju, doslovno kaže da Bošnje zapamte Eugena Savojskog kao najvećeg uništitelja Bosne, a ovde se sada slavi Franjo Josip zbog lustera. Pa, pobogu, kojoj državi su pripadali i Eugen Savojski i Franjo Josip?
Sa austrijskom okupacijom nisu dosle samo lose stvari. Jedna od dobrih stvari je pocetak industrijalizacije zemlje, ne ulazeci u motive okupatora za to. Npr. pocetkom prvog svjetskog ratam u Bosni je bilo oko 200 000 industrijskih radnica i radnika, dok u isto vrijeme npr u Srbiji, taj se broj kretao oko 20 000. Ali, slazem se da ne treba glorifikovati habsburgovce i osmanlije. Okupator je okupator.
Moram opet Bošnjama da održim kraći kurs, da se ne brukaju, pošto se ubiše od kuknjave - a nemaju pojma ni za čim kukaju. Austrougarska je vrlo kratko trajala, svega 50 godina - osnovana 1867., a ukinuta 1918. Ono o čemu se ovde govori je Habzburška Monarhija koju posmatramo u celini istorijskog toka, bez obzira na faze koje je prolazila
(Nadvojvodstvo Austrija u sklopu Svetog Rimskog Carstva, samostalna Habzburška Monarhija, Austrougarska). Ono što je interesantno ovde jeste da Austrija i Mađarska, zvanično i istoriografski, apsolutno poriču da je Bosna ikada bila deo austrijske, odnosno mađarske, države (pošto je Austrougarska bila dualna monarhija) već Kondominijum i to tek od 1908. godine dok je između 1878. i 1908. Bosna zvanično bila okupirani Bosanski Vilajet, formalno i dalje u sastavu Otomanske Imperije.
Bošnja je, što se državnosti i istorije tiče, siroče, neutvrđenog porekla, koje svi šutiraju i guraju od sebe, a ono, jadno, voli onoga za kog mu se čini da ga je manje šutirao i gurao.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Austrijanci i Mađari ne kukaju za Austrougarskom, a Bošnja se ubi' udarajući se u grudi i čupajući kose tokom leleka za Austrougarskom. Sačuvaj Bože.