Moram opet Bošnjama da održim kraći kurs, da se ne brukaju, pošto se ubiše od kuknjave - a nemaju pojma ni za čim kukaju. Austrougarska je vrlo kratko trajala, svega 50 godina - osnovana 1867., a ukinuta 1918. Ono o čemu se ovde govori je Habzburška Monarhija koju posmatramo u celini istorijskog toka, bez obzira na faze koje je prolazila
(Nadvojvodstvo Austrija u sklopu Svetog Rimskog Carstva, samostalna Habzburška Monarhija, Austrougarska). Ono što je interesantno ovde jeste da Austrija i Mađarska, zvanično i istoriografski, apsolutno poriču da je Bosna ikada bila deo austrijske, odnosno mađarske, države (pošto je Austrougarska bila dualna monarhija) već Kondominijum i to tek od 1908. godine dok je između 1878. i 1908. Bosna zvanično bila okupirani Bosanski Vilajet, formalno i dalje u sastavu Otomanske Imperije.
Bošnja je, što se državnosti i istorije tiče, siroče, neutvrđenog porekla, koje svi šutiraju i guraju od sebe, a ono, jadno, voli onoga za kog mu se čini da ga je manje šutirao i gurao.
Prikaži sve komentare (138)