Urbana vizija
140

Impresivna arhitektura bivše Jugoslavije na izložbi u muzeju MoMA u New Yorku

Klix.ba
Muzej savremene umjetnostu u New Yorku (MoMA) na izložbi koja će biti otvorena ovog ljeta istražit će impresivne betonske strukture bivše Jugoslavije ističući urbane vizije stvorene tokom godina komunizma.

Naziv izložbe je "Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980" i predstavit će primjere različitih graditeljskih stilova koji su se pojavljivali u nekadašnjoj državi. Među radovima će se naći primjeri velikih javnih trgova poput Trga Republike u Ljubljani.

Ukupno 400 crteža, modela, fotografija i filmova prikazat će najimpresivnije primjerke u arhitekturi, planove i gradnju regiona od nebodera internacionalnog stila do brutalnih socijalističkih zgrada. Sve to, navodi se u najavi, predstavlja manifestaciju radikalnog pluralizma, hibridnosti i idealizma koji su krasili i samu Jugoslaviju.

Jugoslavija je zbog svoje turbulentne historije jedinstven primjer za izučavanje. Zajednica nastala nakon Prvog svjetskog rata 1929. godine preimenovana je u Kraljevinu Jugoslaviju, pa je ukinuta monarhija i uspostavljena komunistička vlada, što je potaknulo mnoge monumentalne građevinske projekte i ogromne utopijske urbanističke planove slične onima u Sovjetskom Savezu u tom razdoblju.

Arhitekti poput Bogdana Bogdanovića, Juraja Neidhardta, Svetlane Kane Radević, Edvarda Ravnikara, Vjenceslava Richtera i Milice Šteric postali su važne ličnosti, a među primjerima istaknutih projekata koji će biti predstavljeni na izložbi u New Yorku naći će se unutrašnjost Bijele džamije u BiH, rekonstrukcija Skoplja nakon razornog zemljotresa, kao i Novi Beograd sa svojim ogromnim stambenim blokovima.

Izložbu u muzeju MoMA organizuje Martino Stierli uz pomoć Anne Kats i gosta kuratora Vladimira Kulića, a bit će otvorena od 15. jula 2018. do 13. januara 2019. godine.