Naučnici savjetuju
28

Puter možete držati van frižidera, salatu ne jedite ako je vani duže od dva sata

Klix.ba
Većina ljudi zna da pileće meso treba skuhati ili ispeći do kraja te da se pokvareno meso ne smije jesti zbog trovanja. Naučnici su dali savjete za druge namirnice i tekućine kako ih trebamo čuvati i da li je sigurno konzumirati ih nakon što su bili nekoliko dana van frižidera.

Adam Hargrave, naučnik koji radi u Agenciji za kontrolu hrane Velike Britanije, odvojio je činjenice od fikcije i otkrio kako se možete razboljeti ako popijete ukiseljeno mlijeko, a savjetuje da ne jedete salatu ako je bila van frižidera više od dva sata.

  1. Savjetujemo da vodu držite u frižideru i popijete je najkasnije za dva dana.

  2. Ukoliko je mlijeko ostalo otvoreno van frižidera, nemojte ga piti jer će vam pozliti. Ukoliko niste sigurni u kakvom je stanju, prokuhajte ga.

  3. Hranu, pogotovo salatu, nemojte ostavljati van frižidera duže od dva sata jer povećavate rizik od stvaranja bakterija. Hranu ostavljajte u frižideru u kojem je temperatura između nula i pet stepeni.

  4. Kada skuhate/ispečete meso ne bi trebalo biti van frižidera duže od dva sata, ili sat ako je vruće. Meso treba biti u frižideru. Bitno je dobro ga skuhati ili ispeći kako biste ubili sve bakterije.

  1. Kolače od sirovih sastojaka možete jesti, ali trebate biti oprezni. Bolje ih je izbjegavati jer mogu sadržavati bakterije poput E. Coli.

  2. Puter je najbolje držati u frižideru, ali može biti i vani. Razlog je taj što će u frižideru zadržati oblik.

  3. Uvijek perite voće i povrće koje kupujete, pogotovo ako ćete ga jesti svježe.

  1. Sirovo meso ne trebate prati jer time samo raznosite klice na vaše ruke, odjeću i radnu površinu. Kuhanjem i pečenjem ubit ćete sve bakterije.