Gastro
0

Piletina koja se uzgaja uz pomoć lijekova opasna za zdravlje

Klix.ba
Piletina je mesni proizvod za koji medicinski stručnjaci tvrde da je vrlo zdrav za ljudski organizam. I jeste ukoliko pile još u svom nastanku nije tovljeno lijekovima koji se koriste u većini masovnih proizvodnji ovog mesa širom svijeta.

Stotine jaja bude poredano na pokretnim trakama kroz čije ljuske budu zabodene igle u kojima se nalazi tečnost - miks vakcina i antibiotika. Sve s jednim ciljem - razviti što veće pile kako bi profit bio veći.

Svake godine više od 40 milijardi kokoši bude zaklano kako bi se proizvelo meso, veliki dio njih na fabričkim farmama gdje se tove genetski modificiranom hranom.

Vakcine se daju kako bi se spriječilo razvoj bolesti uobičajenih za perad.

No, ljudi mnogo vole piletinu i jedu je u velikim količinama ne razmišljajući o tome da kako je proizvedena i da li može imati štetan utjecaj po njihovo zdravlje.

Prošlog mjeseca slučajevi trovanja hranom bili su povezani sa zaraženom piletinom koja je sadržava Campylobakteriju. Umrlo je 140 ljudi, 18.000 ih je zvaršilo u bolnici, a ukupno ih je zaraženo 580.000.

Stručnjaci upozoravaju da prekomjerna upotreba antibiotika na farmi peradi širom svijeta stvara novu generaciju superbuba koje su otporne na lijekove.

Više od 80 posto piletine koja se nalazi u prodaji širom svijeta ima ovu bakteriju koja se može prenijeti s čovjeka na čovjeka tokom držanja zaraženog mesa ili jedenja a da prethodno nije dobro iskuhano.

Bakterija izaziva urniranu infekciju, u ozibljinijim slučajevim trovanje krvi odnosno sepsu.

Prema posljednjim izvještajima, 1.500 osoba preminulo je od posljedica ove bakterije u Evropi.