"Kontroverzni" dodatak
22

Jedna popularna namirnica pomoći će da piletina bude sočna i ukusna

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Priprema cijelog pileta može biti izazovno, ali uz jednostavan kuhinjski trik s popularnom namirnicom, možete napraviti veoma sočno i ukusno meso.
Tako je kuhar Justin Chapple otkrio svoj tajni sastojak s kojim postiže da mu piletina i puretina nikada ne budu suhe i to uz kako kaže jedan "kontroverzni" sastojak. Naime, riječ je o majonezi za koju kaže da je tajna savršenog pečenja.

No, čak i ako ne volite majonezu, kuhar Chapple tvrdi da ona neće utjecati na okus mesa. Trik je brz i jednostavan, a potrebne su vam piletina ili puretina i staklenka majoneze. Meso možete samo premazati kašikom, ali Chapple kaže da voli napraviti smjesu od još nekoliko sastojaka, koji će pojačati ukus.

On pomiješa jednu kašiku nasjeckanog, svježeg timijana s 130 grama majoneze, koricom cijelog limuna, tri naribana režnja češnjaka i mljevenim čilijem. Nakon što se sve ove namirnice pomiješaju, on izreže kožu s prsa i bataka, tako da ih može namazati majonezom po vrhu, ali i ispod njih.

Kada meso premažete majonezom, ona ga tokom procesa pečenja održavajući vlažnim i mekanim. Želite staviti majonezu izvana i iznutra kako bi meso bilo dodatno sočno", naveo je.

Ako to nije dovoljno i želite više stručnih trikova, kuhar Jamie Robinson također je podijelio svoje najbolje savjete za pečenje mesa. Smatra da cijelo pile ili puricu treba peći oko tri sata na 120 stepeni.

"Nema ništa gore od suhe puretine, pogotovo kada je riječ o središnjem dijelu. Održavajte je vlažnom tako da stavite maslac ispod kože prije pečenja, a zatim duže pecite na laganoj vatri", naveo je Robinson.