Bio ovisan o hrani
71

Australijanac godinu dana jeo samo krompir, smršao više od 50 kg

Klix.ba
Kako bi se riješio ovisnosti od hrane Andrew Flinders Taylor, učitelj iz Melbournea i otac dvoje djece, godinu dana jeo je samo krompir, tvrdeći da sadrži sve što je potrebno ljudskom organizmu. Za to vrijeme izgubio je 54 kilograma i uspio pobijediti ovisnost o hrani.

"Neka vaša hrana bude dosadna, a život zanimljiv", rekao je Taylor u video koji je objavio prošle godine kada je prešao na ovaj ekstremni režim ishrane.

Nakon uspješno završenog izazova, podijelio je svoju priču u nadi da će nadahnuti druge da slijede njegov primjer. Prije nego je počeo s dijetom mnogo je izučavao, a ističe da je veoma važno da svaka osoba obavi istraživanje i konsultuje se sa stručnjacima jer ograničavajuće dijete mogu dovesti do nedostatka ključnih hranjivih tvari u organizmu.

"Dobijam preko 600 posto svojih dnevnih potreba za željezom i preko 400 posto preporučene doze C vitamina, kao i vlakna. Dakle, u organizam unosim sve ono što su mi rekli da će mi nedostajati", rekao je.

Dodaje kako se jedino brinuo zbog kalcija jer ga nema mnogo u krompiru. Zbog toga je pravio pire krompir sa sojinim mlijekom koje je dodatno obogaćeno tim mineralom.

Naglašava da je, osim što je smršao i pobijedio ovisnost o hrani, mnogo sretniji, pozitivniji i kreativniji.

Iako je danas najbliži uravnoteženoj ishrani bilnog porijekla i iako nije imao nikakvih nuspojava, stručnjaci ističu da ovo nije najzdraviji način ishrane te da bilo koja ekstremna dijeta može imati brojne štetne učinke na ljudski organizam.