Ključ je u detaljima
51

Kako pripremiti najhrskaviji krompir iz rerne? Isprobajte recept Jamieja Olivera

N. O.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Zapečeni krompir je mnogima omiljeni prilog raznim jelima, a Jamie Oliver oktrio je kako da vam ispadne savršeno hrskav.

Jamiejev recept može biti dovoljan kao prilog za 10 osoba, a otkrio je koji "detalji" tokom pripreme su presudni da dobijete najhrskaviju verziju.

"Koliko god pečeni krompiri bili jednostavni, postoji pregršt sitnih, ali važnih detalja koje sam pokupio tokom moje kuharske karijere. Kada se kombinuju, daju vam ovaj vrhunski recept, za koji vjerujem da stvara savršen pečeni krompir. Kakav luksuz", napisao je Oliver opisujući ovaj recept.

Sastojci:

2,5 kg krompira srednje veličine

Četiri supene kašike neslanog putera

Maslinovo ulje

Jedna glavica bijelog luka

Pola svežnja svježe žalfije

Priprema:

Počnite tako što ćete oguliti krompire, izrežite ih na jednake komade ako možete kako biste osigurali ravnomjerno kuhanje.

Prokuhajte ih u šerpi u kipućoj vodi sa malo soli oko 15 minuta, što će pomoći da unutrašnjost postane paperjasta. Ocijedite ih u cjedilu i ostavite da se osuše na pari dvije minute.

Jamie je zatim preporučio da se cjedilo nekoliko puta protrese što će im pomoći da postanu super hrskavi u pećnici. Puter i jednu supenu kašiku ulja stavite u veliki pleh za pečenje i dodajte krompir, dodajući malo soli i bibera. Stavite ih da se ravnomjerno premažu i rasporedite u ravnomjeran sloj, pazeći da između njih budu male praznine.

Zatim ih poklopite i ostavite u frižider preko noći. Na dan pečenja počnite sa zagrijavanjem rerne na 180 stepeni, a zatim izgnječite čehna bijelog luka i dodajte u pleh. Prema Jamiejevim riječima, bijeli luk će dati poseban miris krompiru.

Pecite jedan sat ili dok krompir ne postane hrskav i zlatne boje prije nego što ga izvadite iz pećnice. Lagano izgnječite svaki krompir napola. Potom uzmite listove žalfije i prelijte ih s malo ulja. Po krompiru pospite žalfiju i pecite još 20 do 25 minuta.