Gastro oaza
384

"Zelena dolina" je skriveni kutak u centru Sarajeva koji okuse tradicije servira u novom ruhu

Autor: E. LJ.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Restoran "Zelena dolina", smješten u sarajevskom naselju Jezero, već desetljećima predstavlja skriveni gradski kutak, a okuse tradicije servira u novom ruhu i kombinaciji s najnovijim gastro trendovima.

Smješten je u ulici Patriotske lige na broju 56, odmah ispod ulaza u Pionirsku dolinu, no zbog neupadljivog znaka "Zelena dolina" vjerovatno ste mnogo puta prošli pored i ne sluteći kakva se historija i tradicija kriju "iza plave ograde".

Riječ je o ugostiteljskom objektu, odnosno gostionici čija historija datira iz daleke 1929. godine. Otvorio ga je poznati sarajevski trgovac i ugostitelj Radosav Medović sa suprugom Milicom, a tamo gdje su oni stali, nastavio je njihov praunuk Miroslav Perić.

"Moj pradjed Radosav je ovu zemlju i staru bosansku kuću kupio 1922. godine, a 1929. su pradjed i prabaka u prizemlju kuće, koja je u međuvremenu bila dograđena i preuređena u austrougarskom stilu, otvorili gostionicu i dali joj ime 'Raj'. Današnje ime 'Zelena Dolina' gostionica ima od 1933. godine. S obzirom na to da niko iz porodice nije želio da se bavi ugostiteljstvom nakon što se prabaka povukla iz posla 1953. godine, 'Zelena Dolina' je iznajmljivana poznatim sarajevskim ugostiteljima o čemu su kasnije brinuli moja baka i moj otac. U toku ovog rata objekt je potpuno uništen, a moj otac je ponovo izgradio porodičnu kuću i restoran koji je ponovo počeo raditi 20. jula 1996. godine. Ja sam, kao zaljubljenik u ugostiteljstvo još iz školskih dana, odlučio obnoviti našu tradiciju", ispričao nam je Miroslav.

U želji da sačuva porodičnu tradiciju na meniju je zadržao neke domaće specijalitete koje je, u saradnji s kuharima, doradio i unaprijedio.

"U današnje vrijeme nije lako sačuvati tradiciju. Nažalost, nemam prve menije ovog restorana, ali tu su recepti moje prabake Milice koje smo uspjeli sačuvati i koji me i danas inspirišu. Tako smo, naprimjer, zadržali palačinku i uštipke od heljde, ali smo osavremenili način njihovog serviranja, zadržali smo kljukušu koju spremamo u dubokom ulju, kao i teletinu ispod sača koju radimo po narudžbi", rekao je.

Današnja ponuda restorana bazirana je na sloganu "Domaća hrana, pripremljena na tradicionalan način od zdravih sirovina, moderno servirana". Meni se često modificira jer Miroslav voli eksperimentisati i osmišljavati nove recepte, a među "tradicionalnim novitetima" u gastro ponudi ovog restorna je janjetina kuhana u mlijeku.

"Mlada janjetina se kuha u mlijeku više od dva sata kako bi izgubila onaj jaki miris koji joj je svojstven. Na takav način obrađena janjetina postaje nevjerovatno mekana i sočna. Nakon kuhanja je mariniramo i zapečemo ispod sača", otkrio je Miroslav.

Ipak, top proizvod kuće je moderno jelo koje predstavlja pravu harmoniju okusa, salata koja se priprema od svježe mariniranog špinata sa zelenom jabukom, sirom, narom i sjemenkama suncokreta i bundeve.

Osim odlične gastro ponude koja je pristupačna svačijem džepu, u "Zelenu dolinu" vratit ćete se i zbog ljetne bašte, raskošnog zelenila i zvuka žubora Koševskog potoka koji protječe njenom granicom.

"Moji gosti su naši sugrađani, najčešće porodični ljudi svih generacija. Marketingom se, do sada, nismo ozbiljno bavili, jer nikada nismo htjeli da to bude agresivno i preupadljivo. Čuvamo ovo mjesto kao porodični kutak", zaključio je Miroslav.