Praznična slastica
5

U najluđoj noći goste iznenadite čuvenim engleskim banoffee desertom

Dž. L.
Ukoliko budete domaćin novogodišnje proslave i nekoliko sati pred veliko odbrojavanje shvatite kako nemate desert, bez brige, donosimo vam recept za čuvenu englesku banoffee slasticu.

Banoffee desert možete pripremiti za dvadesetak minuta, pred sami dolazak vaših gostiju, a imat ćete ga dovoljno za 12 osoba.

Za poznati toffee sos treba će vam 150 mililitara slatkog vrhnja za kuhanje, 40 grama neslanog putera, 50 grama tamnog muskovado šećera, četvrtina kašičice morske soli.

Potom vam je za hrskavi dio banoffee deserta potrebno 230 grama šećera, 20 grama nezaslađenog putera i 150 grama grubo sjeckanih orašastih plodova.

Treći dio deserta pravite od 600 grama gustog slatkog vrhnja, 100 mililitara Baileysa, 400 grama suhog čokoladnog keksa, pet velikih banana i dva puta po 500 grama gotove kreme od vanilije. Za završnicu deserta potrebno vam je još 75 grama tamne čokolade.

Desert počinjete praviti tako što pustiti da zavriju vrhnje, puter i šećer. Potom dodate sol i ostavite smjesu sa strane.

U jedan lončić ili manju šerpu stavite četiri kašike vode te polako dodajte šećer miješajući da se sve sjedini. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok šećer ne poprimi boju karamele. Sklonite posudu sa vatre i brzo u nju umiješati puter. Potom narežite orašaste plodove i sve sjedinite.

Ovu smjesu prelijte na tacnu obloženu papirom te kad se ohladi, izlomite je u krhotine.

U međuvremenu izmiješajte kremu od vanilije sa tri kašike Baileysa.

Nalomljeni čokoladni keks rasporedite po dnu zdjelica u kojima servirate desert. Potom preko redajte narezanu bananu i pripremljene kreme. Na vrhu poredajte izlomljeni karamel šećer sa orašastim plodovima te naribajte crnu čokoladu. Desert možete ukrasiti dodatnom karamelom.

Banoffee pitu ostavite u frižider, a prilikom serviranja u najluđoj noći u zdjelice možete zabiti i prskalice.