Gastro
5

Supernamirnica koju morate uvrstiti u svoj jelovnik

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Superhrana poput kelja postaje sve popularnija, no jedno povrće koje je nepravedno stavljeno u sjenu je mrkva.

Mrkva je puna beta karotena, te je odličan izvor moćnog antioksidanta koji se urganizmu konveruje u vitamin A, koji nam pomaže održati zdravu košu.

Mrkva pomaže i pri varenju, prevenirajući čireve na želucu i probleme sa probavnim traktom. Boja mrkve ukazuje na to koliko je ovo povrće bogato beta karotenom.

Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po mrkvi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka.

Redovno konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost - posebno kod djece.

Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine.

Mrkva je puna i vitamina K, vitamina C, vitamina E, vitamina B1, B2, B3, B6, folne kiseline, fosfora, kalija, mangana i molibdena.