Savjeti nutricionista
81

Šta vegani trebaju jesti kako bi unosili potrebne sastojke i bili zdravi

Klix.ba
Britanska nutricionistkinja Jenna Hope otkrila je pravila kojih se sve osobe koje žele postati i biti vegani trebaju pridržavati kako bi održali svoj imunitet jakim i bili zdravi.

Objasnila je da su ključne grupe biljaka i vitamina koje treba redovno unositi kako organizam ne bi oslabio.

"Raznolikost hrane je vrlo bitna za dobijanje zdravih crijevnih mikroba za koje znamo da su povezani s mnogim faktorima općeg zdravlja među kojima su upravljanje tjelesnom težinom, spavanje i imunitet. Oni koji su na veganskoj dijeti trebaju osigurati da većina njihove dijete sadrže povrće, voće, grah, mahune, orašaste plodove i sjemenke", kazala je.

Svaki veganski tanjir treba sadržavati grašak, brokule, karfiol, patlidžan, gljive, paprike, špinat, mirođije, tikvice itd.

"Obroci trebaju sadržavati izvore proteina kao što kvinoja, grah, leću, tofu, orašasti plodovi, te krompir, smeđa riža, kus-kus i sl. Ovi sastojci su bitan izvor masnoća i pomažu u apsorbiranju hranjivih sastojaka, inzulina, produkciji hormona i regulisanju upala. Hrana poput sjemenki, maslinovog ulja i avokada su odlične veganske opcije", istakla je.

Kada su u pitanju vitamini, situacija je malo teža s izborom hrane, ali nije nemoguća. Kalcij je esencijalan za zdravlje kostiju i može se naći u mliječnim proizvodima, ali ima ga i u zelenom lisnatom povrću i u mlijeku koje se ne dobija od životinja. Jod je također u mliječnim proizvodima i bijeloj ribi, ali vegani ga mogu naći i u morskoj hrani, krompiru i suhim šljivama.

Vegani često imaju problem s nedostatkom vitamina D zbog toga trebaju piti tablete koje sadrže ovaj vitamin.