Gastro
17

Sedam vrsta namirnica koje uzrokuju neugodan miris tijela

Klix.ba
Neugodan miris tijela je jedan od odbijajućih faktora u društvenim interakcijama. Za to neki krive gene, jeftine parfeme, naporan posao, ali na to uveliko utječe i način ishrane.

Eksperti tvrde da uzroci neugodnog tjelesnog mirisa mogu biti pretjerano korištenje dezodoransa, kao i bilološk sastav tijela, no, svi se slažu da i određena hrana može biti uzročnik. Donosimo vam listu od sedam namirnica na koje morate obratiti pažnju, kako biste spriječili neugodne mirise.

Začinjena hrana

Unošenje previše začinjene hrane rezultira povećanjem količine sumpora u organizmu, koji se eliminiše iz tijela kroz pore kože i disanjem. Potrudite se da jedete dobro balansiranu hranu, koja ne sadrži previše luka i ljutih papričica.

Crveno meso

Crveno meso se sporo probavlja, a ukoliko pojedete previše, to će dovesti do prekomjernog znojenja. Iako vegeterijanci nemaju takvih problema zbog ograničenog unosa hrane, treba imati na umu da neke biljke također imaju slične efekte.

Alkohol

Unošenje prevelike količine alkohola rezultira pojavom neugodnih mirisa. Oko 10 posto od unesene količine alkohola se ne preradi u organizmu, a onda se prilikom znojenja javljaju neugodni mirisi.

Brza hrana

Pretjerana konzumacija brze hrane uz neaktivnost dovodi do nakupljanja masnih ćelija u tijelu, što je glavni uzročnik zvojenja i neugodnog tjelesnog mirisa. Javlja se i neugodan dah, jer je za probavljanje brze hrane potrebno više vremena u odnosu na zdravu hranu. Hrana s mnogo ulja, šećera, brašna i soli se treba unositi u umjerenim količinama.

Hrana koja ne sadrži ugljikohidrate

Ovakva hrana uzrokuje pretjerano znojenje i višak proteina. Zbog toga se stvaraju ketoni u krvotoku, koji dovode do neugodnog mirisa.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su bogati proteinima, a probavljanje većih količina teče veoma sporo. Oslobađa se sumporvodik i metil mercaptan, što rezultira neugodnim mirisom.

Duhan

Nije novost da duhan ne miriše prijatno. Neugodan miris se zadržava na koži, kosi i odjeći.