Prednosti i mane
38

Pripazite na količinu i vrstu: Koliko je zapravo loše konzumirati meso svaki dan?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ako ste ljubitelj mesa, možda ćete se naježiti pri pomisli da se odreknete svog omiljenog jela. Iako sigurno postoje dobrobiti biljne prehrane, možete jesti meso i održavati zdrav način života. No, važno je pripaziti na vrstu i količinu mesa koju svakodnevno jedete.
Iako brojni nutricionisti i ljekari preporučuju da konzumirate više namirnica biljnog porijekla, nutricionistica Mia Syn navodi da ne trebate izbjegavati meso jer je izvor visokvalitetnih proteina. Koliko je zdrava ili nezdrava svakodnevna konzumacija mesa uveliko će ovisiti o vašim metodama pripreme i o tome koliko ga često jedete.

Prije svega, meso je dobar izvor nemasnih proteina, koji igraju važnu ulogu u vašem organizmu kao što su izgradnja mišićnog tkiva, hormona te transportnih molekula i antitijela. Također, meso vam daje energiju i esencijalne aminokiseline.

Dobivanje proteina iz životinjskih proizvoda može biti korisno jer su životinjski proteini potpuni proteini, što znači da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina.

No, nisu svi izvori životinjskih proteina zdrav izbor. Važno je odabrati vrste mesa koje osiguravaju proteine bez previše nezdravih nutrijenata — poput zasićenih masti ili natrija. Kako biste svoje proteine dobili iz životinjskih izvora, radije potražite neprerađene izvore mesa kao što su pileća ili pureća prsa, svinjski file i nemasni komadi govedine

"Ako konzumirate nemasno meso i perad pripremljeno bez ili s malo dodanog šećera, zasićenih masti i natrija u porcijama koje se preporučuju za zadovoljavanje vaših prehrambenih potreba, vjerovatno ćete doživjeti pozitivne učinke poput veće sitosti, lakšeg upravljanja težinom i bolje energije", kaže Syn.

Važno je napomenuti da je meso dobar izvor željeza i vitamina B, a poznato je da ljudsko tijelo treba željezo za rast i razvoj, kao i za stvaranje hemoglobina i mioglobina, proteina koji prenose kisik kroz mišiće. S druge strane, vitamin B pomaže tijelu u proizvodnji energije i crvenih krvnih stanica.

No, postoje i rizici konzumiranja mesa jer određene vrste mesa imaju velike količine zasićenih masti, što je nezdravo ako ga jedete u prekomjernim količinama. To može dovesti do povećanog holesterola, koji povećava rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Također, prerađeno meso koje je tretirano radi konzerviranja ili arome, poput soljenja, sušenja, dimljenja i fermentacije je Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificirala kao kancerogeno. Stručnjaci su raspravljali o ovoj temi i u konačnici, potrebno je više istraživanja, ali čini se da je umjerenost ključna.

U studiji iz aprila 2019. godine u ‌International Journal of Epidemiology‌, ljudi koji su jeli crveno ili prerađeno meso četiri ili više puta sedmično imali su 20 posto veći rizik od raka debelog crijeva od onih koji su ga jeli manje od dva puta sedmično.