Desert zvani "nered"
13

Osvježavajuća kombinacija puslica, slatkog vrhnja i jagoda idealna je za ljeto

Klix.ba
Foto: Dan Matthews
Foto: Dan Matthews
Ukoliko tokom vrelih ljetnjih dana tražite slatko osvježenje, a da to nisu teške čokoladne torte, zanimljivi Eton "nered", kako ga nazivaju, mogao bi vam uljepšati dan. Riječ je o kombinaciji puslica od bjelanaca, slatkog vrhnja i jagoda.

Za pripremanje ovog "nereda" (Eton mess) potrebna su vam oko 2,5 sata, ali rezultat je čaroban.

Napravite puslice

Kako biste napravili puslice, sve što vam je potrebno jeste 175 grama šećera u prahu, jedna kriška limuna, bjelance iz tri jajeta i jedan zahvat soli među prstima.

Prije miksanja smjese zagrijte pećnicu na 220 stepeni i pecite šećer, sve dok se ne krene topiti na ivicama. Dok je šećer u pećnici, posudu u kojoj ćete mutiti bjelanca namažite s limunom. Kada umutite čvrst snijeg od bjelanaca, dodajte u zdjelu šećer iz rerne i prstohvat soli te nastavite mutiti smjesu dok ne postane hladna, sjajna i drži svoj oblik.

Foto: Dan Matthews
Foto: Dan Matthews

Puslice redajte u obloženu tepsiju za pečenje uz razmak od najmanje dva prsta između svake. Pecite ih na 130 stepeni oko dva sata

Pripremite voće

Dok čekate puslice, možete pripremiti voće i kremu za "nered". Najbolje je koristiti jagodu, a i drugo voće dolazi u obzir. Potrebno vam je pola kilograma jagode, 50 grama šećera u prahu, 450 mililitara slatkog vrhnja s jednom kašikom šećera u prahu te jedan štapić vanilije.

Foto: Dan Matthews
Foto: Dan Matthews

Cijele jagode dobro operite i prepolovite. Stavite ih u zdjelu i pospite s 50 grama šećera u prahu. Tako ih ostavite na hladnom mjestu dok ne krenu puštati svoj prirodni sok.

Poslije toga trećinu jagoda ostavite sa strane, a ostatak izmiksajte u kompot s komadima jagoda.

Vrijeme je za kremu

Veliku posudu stavite u zamrzimvač, ukoliko imate prostora. U takvu hladnu posudu sipajte slatko vrhnje. Zatim dodajte jednu čajnu kašiku šećera koji je poželjno sipati kroz cjediljku kako biste se riješili bilo kakvih grudvica. Potom dodajte i narendani štapić vanilije.

Foto: Dan Matthews
Foto: Dan Matthews

Izmiksajte slatko vrhnje i u to na kraju izlomite pečene puslice i kompot od jagoda koji ste ranije pripremili. Ne trebate u potpunosti kremu pomiješati sa sokom od jagoda. Važno je zadržati sokove i komade jagoda. Najbolje je da izmiješate smjesu s kašikom.

Takvu smjesu servirajte na tanjiriće ili u zdjelice te ukrasite s jagodama koje ste sačuvali. Važno je upamtiti kako će puslice postati gnjecave ukoliko budete predugo čekali na serviranje deserta.