Praktični savjeti
24

Ostaci hrane poput kore lubenice i ljuske crnog luka mogu biti veoma korisni, ne bacajte ih

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kora lubenice i banane, ljuska crnog luka i ostaci krompira samo su neke od brojnih namirnica koje ne treba bacati i koje zbog obilja hranjivih tvari koje sadrže možete iskorsiti.

Osim što sadrži vitamine B6 i C koji su odlični za njegu kože i jačanje imuniteta, kora lubenice može začiniti vaš seksualni život. Rezultati istraživanja koje je provedeno 2008. godine na Univerzitetu u Texasu pokazali su da kora lubenice ima visoku koncentraciju spoja citrulina koji poboljšava cirkulaciju i opušta krvne sudove.

Prema studiji koja je provedena 2013. godine, u svijetu se godišnje odlaže ili ne koristi 40 miliona tona kore banane, iako je možete iskoristiti u domaćinstvu. Naime, koru banane možete koristiti za njegu kože ili zacjeljivanje rana tako što ćete unutrašnju stranu kore staviti na mjesto na kojem imate modricu ili ogrebotinu. Osim toga, koru banane možete upotrijebiti kao tečno gnojivo tako što ćete više kora banane staviti u kantu s vodom i zaboraviti na njih nekoliko dana. Od toga ćete dobiti tekućinu bogatu mineralima koja će osigurati bolji rast vaših biljaka. Uostalom, koru banane koja sadrži mnoge zdrave antioksidanse kao što su karotenoidi i polifenoli koji sprečavaju dijabetes, bolesti srca i rak možete i pojesti. Dovoljno je da koru operete i dodate u voćni smoothie.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

U smeće ne biste trebali bacati ni ljusku od crnog luka jer je puna kvercetina, moćnog antioksidansa koji reguliše krvni pritisak i sprečava kardiovaskularne bolest. Ljuska luka nije jestiva, ali možete je iskoristiti tokom kuhanja supe i variva. Prije posluživanja jednostavno uklonite ljusku.

Tamnih krugova ispod očiju možete se riješiti pomoću krompira koji sadrži katekolazu, enzim koji ima svojstva za posvjetljivanje kože. Dovoljno je da preostale komade krompira izrežete na dvije tanke kriške i stavite na oči 10 minuta.

Ukoliko ste pronašli bocu maslinovog ulja koja je dugo stajala i izgubila svoj miris i okus, nemojte je bacati. Staru bocu maslinovog ulja možete iskoristiti za skidanje šminke, poliranje cipela, masiranje šapa vašeg psa ili njim jednostavno možete premazati listove biljaka i doprinijeti njihovom zdravijem izgledu.

Vjerovatno ste upoznati o brojnim zdravstvenim prednostima grejpa, ali možda niste znali da je kora grejpa odlična za energiju i poboljšanje zdravlja. Koru grejpa možete naribati i koristiti kao dodatak salatama i čaju.