Gastro
0

Osam grešaka koje tokom doručka trebate izbjegavati

Klix.ba
Doručak je najvažniji obrok u jednom danu, tako da, ukoliko ga preskočite, to može imati negativan utjecaj na tjelesnu težinu. Veoma je važno pojesti zdrav doručak, a postoje osam grešaka koje svakako trebate izbjegavati.

Ne cijedite voće

Kada stavite voće u sokovnik morate znati da taj proces dovodi do gubljenja većine vitamina, minerala i vlakana. Umjesto toga, popijte čašu vode i pojedite cijelu voćku.

Mali doručak

Jedenje svega što vam dođe pod ruku vam neće pomoći da izbjegnete višak kalorija. Postoji mit da nećete dobiti višak kilograma ukoliko jedete ono što želite nakon dužeg perioda gladovanja. Doručak treba biti obilan, ali je hranu također potrebno pažljivo birati.

Izbjegavajte slatkiše

Krofne i mafini za doručak nisu preporučljivi jer vam ne daju potrebnu energiju. Ukoliko dođete u iskušenje, sjetite se da morate pojesti zdrav doručak.

Pratite unos kofeina

Jedna šolja kafe ili čaja može poboljšati vaše raspoloženje i metabolizam, ali izbjegavajte piti veće količine. To može dovesti do problema sa snom i odraziti se negativno na vaše tijelo.

Nezdrav doručak

Pojedite šaku oraha i sjemenki, zdjelicu pahuljica i voće umjesto čokoladnih palačinaka, mafina i sendviča s majonezom. Mnogo kalorija i masti mogu dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi, a potom i do bolesti.

Nemojte misliti da doručak nije važan

Čak iako ne osjećate glad ili ste u žurbi, potrudite se da doručkujete. Ukoliko preskočite doručak, to će usporiti vaš metabolizam. Tost, voće i sjemenke su zdrav doručak.

Izbjegavajte preobilne doručke

Doručak treba biti obilan, ali ne treba pretjerivati. Nemojte previše jesti i uzimati krofne, mafine, slatke pahuljice i voćne koktele. Umjesto toga pojedite jaje, nemasno mesto, zobene i pšenične pahuljice te popijte mlijeko.

Ne jedite čim ustanete

Nakon buđenja nemojte odmah unositi hranu. Prije toga popijte čašu tople vode koja će pokrenuti vaš metabolizam, a pomoći će vam i ako patite od želučanih bolesti.