Mitovi o zdravoj hrani
0

Nutricionisti otkrili koji su najbolji i najgori trendovi u prehrani

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sve češći trendovi u prehrani mogu biti zbunjujući za mnoge, poput dijeta i prehrambenih proizvoda koji obećavaju sve: od čiste kože, gubitka kilograma pa do liječenja raka.

Kako bi razjasnio konfuzije u vezi s trendy zdravom hranom Huffpost zamolio je nutricioniste da daju kratak osvrt na neke trendove kada je riječ o hrani i procjenama koliko su oni dobri ili loši za ljudski organizam.

Poke

Ono što je dobro je havajsko jelo poke koje se pravi od sirove ribe. "Poke je jelo prepuno sastojaka koji su bogati hranjivim tvarima", rekao je za HuffPost nutricionista Jonathan Valdez.

Njegov glavni sastojak je (obično) sirova riba, losos ili tuna, a obje su izvor omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12, magnezija, željeza i kalcija. Morske alge koje su također sastojak ovog jela bogate su jodom i tirozinom važnim za funkciju štitnjače.

Valdez trudnicama ne preporučuje konzumaciju sirove ribe.

Kurkuma

"Kurkuma je moćan antioksidans i dodaje se svemu, od prženog povrća do raznih supa. Hrani daje živopisnu žutu boju i pikantan okus jelima", rekla je nutricionistica Natalie Rizzo.

Rizzo je objasnila da kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, djeluje protuupalno te da može pomoći u ublažavanju artritisa i smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Da biste povećali učinak kurkume, kombinirajte je s crnim biberom.

Matcha

Matcha je vrsta zelenog čaja i sadrži više antioksidanata nego tradicionalni zeleni čaj. Također sadrži spoj koji se zove ECGC i koji može doprinijeti oksidaciji masti tokom vježbanja. Sadrži i spoj L-teanin koji pomaže u smanjenju tjeskobe i nivoa stresa, a potiče opuštanje, bez pospanosti. Zbog toga je matcha izvrstan izvor kofeina i potiče budnost te opušta um i tijelo.

Sok od celera

Prije nego što svakog jutra počnete piti čašu soka od celera, imajte na umu da ova zdrava hrana vjerovatno neće spasiti vaš život.

"Nijedna hrana ne može izliječiti sve vaše bolesti, a tvrdnje da sok od celera može samostalno izliječiti rak i druge ozbiljne medicinske probleme nije dokazana ni u jednoj naučnoj studiji" rekla je nutricionistica Alyssa Pike.

Celer sadrži vitamin K, flavonoide i polifenole, kao i ostalo povrće. Dakle, ni po čemu nije poseban.

Sok za detoksikaciju organizma

Iako detoksikacija puno obećava, rezultati nisu dugoročno održivi. Ovi sokovi i nisu tako dobri. Oni obično ne daju energiju niti hranjive tvari koje su potrebne našem organizmu. Dijeta po kojoj trebate deset dana komzumirati samo mješavinu soka od limuna, javorovog sirupa, kajenskog bibera i vode uopće nije dobra za vaš organizam, jer ćete samo postati željni hrane, bit ćete razdražljivi i umorni.

Niskokalorični sladoledi

Ako ćete jesti sladoled, onda jedite sladoled bez osjećaja krivnje. U niskokaloričnim sladoledima nema ništa dobro jer često potiču ljude da jedu više od preporučene količine.

Agava Za ovaj prirodni zaslađivač iz biljke agave, iako može biti bolja opcja od rafiniranih šećera, nutricionisti kažu da pretjerana konzumacija može uzrokovati probleme jetre, gdje se fruktoza metabolizira. Zbog toga potrošnja agavinog sirupa treba biti ograničena u našoj prehrani, baš kao i druge vrste šećera.