Produžite im trajanje
0

Kako sačuvati banane, krompir, gljive i drugu hranu od preranog kvarenja

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mnogo vrsta voća i povrća se prerano kvari jer ne obraćamo puno pažnje na način na koji ćemo ih čuvati. Zbog toga je jako važno zaštititi ih kako bi oni duže trajali, te kako bi na taj način više uštedjeli.

Banane je potrebno spakovati dalje od ostalog voća, jer one emitiraju plin etilen koji potpomaže bržem dozrijevanju voća. Dno banane omotajte plastičnom folijom koja će je zaštititi jer se na dnu ove voćke proizvodi najviše plina.

Ukoliko ne obratite dovoljno pažnje, vaš celer bi od svježeg i hrskavog mogao postati gnjecav i truo. Da bi se to spriječilo, operite ga, razdvojite i osušite pa zatim omotajte u aluminijsku foliju koja će zadržati vaflu i pustiti plin da slobodno izlazi. Obavezno koristite aluminijsku foliju jer plastična zadržava plinove.

Salatu ćete sačuvati tako što ćete je osušiti papirnim kuhinjskim peškirima čim je kupite, a prije nego je smjestite u frižider. Potrebno ju je držati u posebnoj ladici koja je namijenjena za čuvanje povrća.

Kod čuvanja gljiva je najbitniji način na koji ih čuvate. Umotajte ih u papirne peškire u kojima će one disati, a izbjegavajte plastične kesice i folije koje izazivaju brže stvaranje plijesni kod gljiva.

Ako želite da vaš krompir duže ostane svjež, među njega onda ubacite jednu ili dvije jabuke. Spremite ga na hladno i suho mjesto.