Gastro
17

Kako da smanjite unos kalorija u vaš organizam

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Male promjene su ključ za efektivno mršanje. Kada napravite jednostavne promjene, vidjet ćete da gubite kilograme. Broj kalorija koje unosite u organizam možete kontrolisati i to bez vaganja, mjerenja i razmišljanja koliku količinu namirnica unosite. Donosimo vam pet načina kako da smanjite unos kalorija.

Jedite srednje naranče umjesto da pijete cijeđeni sok od naranče. Juice sadrži fruktozu. Krvotokom fruktoza pristiže u jetru gdje se ona ili pretvara u glukozu i pohranjuje u obliku glikogena, ili se pretvara u masno tkivo i pohranjuje u blizini vitalnih organa. Vlakna naranče će uravnotežiti šećer u krvi i stvoriti osjećaj sitosti za razliku od pijenja soka.

Vježbajte da smanjujete broj zalogaja. Na kraju dana možete potencijalno smanjiti nekoliko stotina kalorija. Ova praksa također daje vremena mozgu (oko 15 minuta) da primi poruku da smo unijeli dovoljno hrane.

Dodajte proteina. Dodavanje proteina pomaže da svaki obrok uravnoteži unos šećera u krvi i pomaže pri sagorijevanju masti. Mišići postaju metabolički aktivni i pomažu pokreću sagorijavenje masti.

Neka povrće bude najveći dio vašeg obroka. Kada je povrće i proteini zvijezda vašeg obroka onda imate ravnotežu šećera u krvi, povećans unos vlakana (što će učiniti da osjećate sito) i povećati svo unos antioksidativnih tvari što će povećati osjećaj sitosti.

Popijte čašu vode prije svakog obroka. Voda ne samo da vam pomaže da osjećate sito, to također ubrzava metabolizam od tri do pet posto. Blaga dehidracija može izazvati glad i želju za hranom.