Neobična poslastica
8

Iskoristite grejp za ukusnu pitu s puslicama i kukuruznim brašnom

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Grejp se najčešće konzumira svjež ili kao cijeđeni sok, ali ova voćka može odlično poslužiti i za razne poslastice. Jedna od njih je pita od grejpa i puslica prema receptu britanskog kuhara Liama Charlesa.

Za koru pite vam je potrebno 260 grama brašna, 130 grama hladnog putera isjeckanog na male komadiće, korica dva limuna, dvije kašike mljevenog đumbira, jedno žumance i dvije kašike šećera.

Za fil pite potrebni su vam sok i korica tri grejpa, sok i korica dva limuna, 100 grama kukuruznog brašna, četiri žumanca, 200 grama šećera u prahu i stotinu grama neslanog putera. Za hrskavi vrh pite potrebna su vam četiri bjelanca i 200 grama šećera u prahu.

Pitu počinjete pripremati tako što umiješate sve sastojke za koru, zajedno sa dvije kašike hladne vode. Kada umijesite tijesto, zgnječite ga u glatku kuglu, zamotajte prozirnom folijom i ostavite da se odmori tridesetak minuta u frižideru.

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200 stepeni celzija, a nakon što izvadite tijesto iz frižidera, razvijte ga na debljinu od oko tri milimetra. Utisnite tijesto u kalup prečnika od 20 do 22 centimetra, obložen masnim papirom za pečenje, tako da tijesto prelazi otprilike jedan centimetar preko kalupa.

Pecite koru dvadesetak minuta, a nakon pečenja izrežite ostatak kore do ruba kalupa.

Za pripremu fila potrebno je sok i koricu limuna i grejpa zagrijati u tavi nekoliko minuta. U drugoj posudi umutite kukuruzno brašno, žumance i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim procijedite i sokove citrusa u smjesu te ponovo sve izmiješajte. Smjesu potom stavite na laganu toplotu i miješajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte i puter te miješajte dok se ne istopi u smjesi.

Fil zatim premažite preko kore pite i ostavite da se stegne otprilike dva sata.

Na vrh pite stavljate koru od bjelanaca ili puslica. Umutite bjelance sa šećerom dok ne dobijete čvrstu smjesu. Lagano premažite kolač ovom smjesom i ponovo pecite tridesetak minuta.

Ovako pripremljen kolač možete poslužiti topao ili hladan.