Zdrava hrana
216

Donosimo vam četiri recepta za današnji iftarski meni: Od predjela do deserta

Piše: S.H.P.
Drugi dan mjeseca ramazana predlažemo vam da svoj iftarski meni obogatite tradicionalnim bosanskim jelima. Samo za čitatelje portala Klix.ba šef kuhinje restorana Fusion u Swissotelu Nihad Mameledžija pripremio je recepte koji će zadovoljiti čak i najzahtjevnija nepca.

Tortica - sufle od brašna od tikve sa mladim sirom i uljem od tikve

"Ulje i brašno od tikve su odlične namirnice, jako zdrave i idealne su nakon dugog posta za vraćanje snage organizmu", rekao je Nihad Mameledžija.

Napravite bešamel umak od 50 gr brašna od tikve, 50 gr putera i 50 gr milerama. Prepržite puter i brašno, zatim dodajte mileram dok ne dobijete gustu smjesu. Ohladite.

U drugu posudu odvojite žumanjak i bjelanjak. Žumanjak umutte u bešamel. Bjelanjak miksajte do fine gustine. Dodajte 20 gr tvrdog sira u bešamel, a zatim sve to pomiješajte s bjelanjkom i sipajte u kalupe koje ste premazali puterom i posuli brašnom. Pecite 15 minuta na 200 stepeni. Poslužite sa mladim sirom i uljem od tikve.

Čorba od žare i heljde sa jogurtom

Žara je jedna od najljekovitijih biljaka, idealna je za proljetnu detoksikaciju, dok je čorba od žare odlična zamjena za tradicionalnu begovu čorbu.

Kupite mladu žaru, operite je. Odvojite listove od stabljike. Stabljiku skuhajte sa korijenastim povrćem i pilećim hrbatom. U šerpi zagrijte puter, dodajte kašiku heljdinog brašna i zalijte temeljcem od žare i povrća. Lišće žare sitno narežite i dodajte u čorbu. Zalijte čašom jogurta.

Posolite i pobiberite i poslužite s vrućim somunom.

Krpice od teletine sa mladim lukom i peršunom na puteru

"Peršun i mladi luk su isto tako odlični sastojci za proljetne jelovnike. Puni su vitamina i minerala, te pomažu tijelu u čišćenju od otrova. Odlično se slažu uz mladu teletinu", rekao je Mameledžija.

Od kvalitetnog komada teletine (but, kotlet) narezati manje komadiće i istucati ih dok nedobijete tanke male šnicle veličine tri do četiri centimetra. Na tavi ugrijte puter ili mlado maslo, te šnicle koje ste prethodno uvaljali u brašno propržite.

Dodajte mladi luk i peršun. Promiješajte, kratko propržite i skinite s vatre. Volite li ljuto dodajte ljute paprike i malo tikvinog ulja. Posolite, pobiberite i poslužite vrućim somunom.

Paluza od jagoda, đumbira i mlade mente

Paluza je tradicionalno bosanskohercegovački desert koji se još ponegdje može naći u našim aščinicama uglavnom od borovnice. Đumbir i menta u kombinaciji sa jagodom odličan su osvježivač nakon svakog obroka.

Prokuhati vodu sa đumbirom, šećerom i mentom. Dodajte škrobno brašno koje ste razmutili s malo vode. Sve zajedno prokuhajte. Dodajte jagode koje ste samljeli u pire i sve zajedno kuhajte još nekoliko minuta. Naspite u male stakle čaše i ohladite. Poslužiti sa sitno sjeckanom mentom.

Facebook