27. noć ramazana
2.7k

Noć vrijednija od hiljadu mjeseci: Lejletul-kadr obilježen u Begovoj džamiji u Sarajevu

M. G.
(Foto: T. S./Klix.ba)
Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom noći Lejletul-kadr održava se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Svečanost će obuhvatiti prigodan program, a reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović će održati vaz.

Muslimani širom Bosne i Hercegovine i svijeta večeras obilježavaju 27. noć mjeseca ramazana, Lejletul-kadr. Ova posebna noć puna je nade i očekivanja oprosta grijeha.

Obred zikra u noći Kadra u Gazi Husrev-begovoj džamiji, počet će pola sata nakon ramazanske molitve teravih-namaza.

Lejletul-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. U ovoj noći počela je objava Kur'ana, posljednje Božije objave i upute čovječanstvu. To je noć u kojoj muslimani vjeruju da se određuje sudbina i da u Njoj čovjek može zaslužiti oprost od grijeha.

"Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadra šta ti misliš šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci - meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane." (El-Kadr, 1-5)

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: "Ko provede Lejletul-kadr u ibadetu, vjerujući u njen blagoslov, nadajući se nagradi Allaha, džellešanuhu, biti će mu oprošteni prijašnji grijesi."

Lejletul-kadr se provodi u dugim noćnim molitvama, dobrovoljnim namazima, skrušenim dova i zikru.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, Lejletul-kadr pada u petak, 5. aprila, sa zalaskom sunca.