|

Deset najzdravijih prehrambenih artikala koje trebate redovno konzumirati

Deset najzdravijih prehrambenih artikala koje trebate redovno konzumirati
40
Klix.ba
22.12.2015. u 21:53
29
komentara
40

dijeljenja
Deset najzdravijih prehrambenih artikala koje trebate redovno konzumirati
Katering kompanija iz Birminghama Plyvine Catering otkrila je 10 najzdravijih prehrambenih artikala na planeti koji u sebi sadrže vitamine, minerale i hranjive tvari. Nisu skupe i ima ih skoro svaka obična kuhinja.
Limun
Sam limun ima više od 100 posto dnevnog unosa vitamina C što kontrolira nivo holesterola i jača kosti. Sastojci limuna sprječavaju rast ćelija raka i liječi upale.

Brokule
Polovica stabljike brokule sadrži više od 100 posto dnevnog unosa vitamina K i blizu 200 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Jačaju kosti i uništavaju ćelije raka.

Tamna čokolada
Samo jedna kockica čokolade dnevno smanjuje pritisak. Kakao je bogat antioksidansima i flavonoidima koji smanjuju holesterol.

Krompir
Jedan crveni krompir ima 66 mikrograma folata folne kiselina koja obnavlja ćelije, a istu količinu sadrži šolja špinata ili brokula. Krompir jača imunitet zbog vitamina A i dobar je u borbi protiv raka.

Losos
Izvrstan je izvor Omega-3 masne kiseline koje smanjuju rizik od depresije, srčanih bolesti i raka. Oko 80 grama lososa sadrži blizu 50 posto dnevne doze niacina koji obnavlja ćelije i čuva vas od Alzheimera i demencije.

Orasi
I oni također sadrže Omega-3 masnu kiselinu koja je dobra i za kožu, a posebno štiti od lošeg utjecaja sunčevog zračenja.

Avokado
Provedene studije pokazuju da avokado smanjuje holesterol za 22 posto. Jedan avokado sadrži više od pola vlakana i 40 posto folate koju trebamo dnevno što smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Bijeli luk
Snažan antibiotik koji se bori protiv svih bolesti, bori se protiv bakterija, a pogotovo je dobar za E coli. Također, smanjuje pritisak i holesterol.

Špinat
Sadrži lutein i zeaksantin koji podižu imunitet, a posebno su dobri za zdravlje očiju. Posljednja istraživanja pokazala su da je špinat najefektniji u ubijanju ćelija raka.

Grah, mahune i leća
Konzumiranjem ovih obroka četiri puta sedmično smanjujete rizik od srčanih bolesti za 22 posto, kao i rizik od raka dojke.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...