Bez pretjerivanja
27

Borba s holesterolom: Koliko jaja dnevno je zdravo konzumirati

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Jaja spadaju među najhranjivije namirnice. Ustvari, cijelo jaje sadrži sve hranjive sastojke potrebne za pretvaranje jedne ćelije u cijelo pile. Međutim, njihova loša reputacija jeste visok nivo holesterola u žumancima.

Holesterol nije tako jednostavan. Što ga više jedete, to ga manje stvara vaše tijelo. Jaja neće prouzrokovati veliki porast nivoa holesterola, ali potrebno je pripaziti na dnevni unos ove namirnice u organizam.

Kada se govori o zdravlju, posebno u svijetu fitnessa i bodybuildinga, žumanca i njihov holesterol se vrlo često ističu kao nešto izuzetno loše. To je zbog toga što brojna istraživanja holesterol povezuju sa srčanim oboljenjima i ranom smrću. Međutim, dokazi o negativnim utjecajima holesterola su diskutabilni.

Istina je kako holesterol igra veliku ulogu u našem organizmu. To je strukturni molekul koji je bitan za svaku ćelijsku membranu i normalno funkcionisanje svake ćelije.

Također je potreban za kreiranje hormona kao što su testosteron, estrogen i kortizol.

S obzirom na važnost holesterola, ljudsko tijelo je razvilo detaljne načine da uvijek osigura dovoljnu količinu holesterola u organizmu. Štetno djelovanje se ispoljava tek kada je holesterol u krvi prisutan u znatno većim koncentracijama od normalnih.

Stoga pretjerano uzimanje holesterola iz hrane nije dobra opcija. Kada jedete mnogo hrane bogate holesterolom, vaša jetra počinje ga proizvoditi dosta manje da bi nivo holesterola na kraju postao previsok.

S obzirom na količinu holesterola u žumancima, stručnjaci upozoravaju kako je potrebno ograničiti dnevni unos jaja u organizam. Jaja su zbog holesterola prije tridesetak godina smještena na "crnu listu" namirnica, ali im proteklih godina raste nutricionistički rejting.

Jedno jaje srednje veličine sadrži 186 miligrama holesterola koji se nalazi u žumancu, što je 62 posto od preporučenog dnevnog unosa holesterola. Nasuprot tome, bjelance sadrži uglavnom proteine i nizak nivo holesterola.

Zajedničke preporuke nutricionista kažu kako je normalan unos od dva do šest žumanaca sedmično. Međutim, brojna druga istraživanja pokazala su kako normalna količina konzumiranja jaja zavisi od osobe do osobe.

U 70 posto slučajeva jaja ne utječu loše na ljude. Za osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti i dislipidemije i koriste farmakoterapiju, ipak je poželjno ograničiti dnevni unos holesterola na 300 miligrama dnevno.

Kada se uzmu u obzir sve stavke, ne bi trebalo konzumirati više od tri jaja dnevno. Postoji mogućnost kako bi više od tri jaja mogla utjecati na vaše zdravlje.

Podsjećamo, naučnici sa Harvard School of Public Health provodili su punih 14 godina istraživanje na 117.000 medicinskih sestara. Rezultati tog istraživanja, koji su objavljeni prije nekoliko godina, pokazali su kako nema razlike u riziku od bolesti srca kod ispitanica koje su jele prosječno jedno jaje sedmično i ispitanica koje su jele više od jednog jaja dnevno.

Pored toga, treba imati na umu kako sva jaja nisu ista. Ona koja kupujemo u supermarketu uglavnom potječu od kokoški koje su hranjene žitom. Najzdravija jaja su od onih kokoški koje se uzgajaju na pašnjacima. Takva jaja su bogata omega 3 kiselinom.

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju kako su jaja dio zdrave prehrane i ne povećavaju rizik od srčanih oboljenja kod zdravih pojedinaca, sve dok se konzumiraju u normalnim količinama.