Umjerenim intenzitetom
4

Vježbanje u trudnoći je poželjno, no ne smijete pretjerivati

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vježbanje u trudnoći nije dobro samo za vas, već pomaže i vašoj bebi da ostane zdrava. Zbog toga je poželjno da redovno vježbate ukoliko je sve uredu s vašim zdravljem, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako da se ne forsirate previše.

Redovna vježba pomoći će vam da smanjite bol u leđima, nećete se udebljati tokom trudnoće i smanjit ćete rizik od gestacijskog dijabetesa i preeklampsije, piše Shape.com.

"Naravno, trebate malo sporije vježbati i slušati svoje tijelo", savjetuje Diana Ramos, asistentica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kecku.

Evo kako da pravilno vježbate tokom trudnoće:

Podižite manje tegove

Istraživanja u časopisu "Tjelesna aktivnost i zdravlje" pokazuju da su žene koje su radile vježbe snage tri dana u sedmici imale niži pritisak i nisu dobile trudnički dijabetes. Stručnjaci savjetuju da kada dižete tegove nikako ne držite dah i ne dižete velike težine, jer to može stvoriti dodatni pritisak u području stomaka i zdjelice.

Radite Talk Test

"Trudnoća stvara promjene u vašem kardiovaskularnom sistemu, tako da praćenje brzine otkucaja srca uređajem za praćenje nije najbolji način za procjenu koliko jako vježbate", tvrdi fizioterapeutkinja Carrie Pagliano.

Umjesto toga koristite Talk Test i smanjite intenzitet vježbanja.

"Ako vam je potrebno više od jedne minute da biste uhvatili dah i održali normalan razgovor, vjerojatno vježbate onako kako ne biste trebali", kaže Pagliano.

Polako s trbušnjacima

"Tokom trudnoće, zaista ne trebate raditi trbušnjake - ustvari, u nekom trenutku mogu biti loše po vas", kaže Battles.

Poslije trećeg tromjesječja preporučuje se da radite čučnjeve koji će sasvim dovoljno aktivirati vaše stomačne mišiće.

Iako je vježbanje u trudnoći zdravo i preporučljivo, ako osjećate bol u prsima, imate vrtoglavicu, vaginalno krvarenje, propuštanje amnionske tečnosti, bolne kontrakcije, glavobolju, bol u mišićima koja utječe na vašu ravnotežu ili otekline morate odmah prestati vježbati i konsultovati se s vašim ljekarom.