Ugodno s korisnim
7

Ukoliko nemate vremena za treniranje iskoristite pauzu za ručak na efektivan način

Klix.ba
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Moderno doba ostavlja čovjeku sve manje vremena da se posveti sebi, što zbog zahtjevnih radnih mjesta, što zbog drugih svakodnevnih aktivnosti. Stoga i pronalazak vremena za vježbanje predstavlja sve veći izazov. Stručnjaci, međutim, poručuju da to vrijeme možete iskoristiti na pauzi za ručak.

Michael Betts, generalni direktor Trainfitnessa, objašnjava šta treba da uradimo kako bismo značajan trening odradili na pauzi za ručak, a da pritom ne moramo izdvajati posebno vrijeme, niti se odricati jela.

On donosi nekoliko savjeta:

1. Raspored vježbanja

Ukoliko svoje vježbe prethodno ne isplanirate, malo je vjerovatno da ćete ih i uraditi. Stoga je poželjno, prvenstveno, da napravite svoje planove, ako ne na sedmičnoj, bar na dnevnoj osnovi, i povećate šanse da počnete s treningom.

2. Oprema za vježbanje

Imajte uvijek spremnu opremu za vježbanje u vašim ruksacima ili sportskim torbama. Najbolje je ruksak spremiti na noć prije treninga. To će vam uštedjeti vrijeme.

3. Idite u teretanu prije ili poslije radnog vremena

Ukoliko inače koristite gradski prijevoz, šetnja do teretane može vas zagrijati utoliko da ne gubite vrijeme nepotrebno.

4. Ne čekati okolnosti

Za treniranje ne bi trebalo da se čekaju posebne okolnosti, jer bi se u tom slučaju treniralo samo za vrijeme godišnjih odmora. Treniranje je način života i neophodno je da se uključi u svakoj životnoj situaciji.

Betts objašnjava da se to može raditi i za vrijeme pauze za ručak. Tako vrijeme od pola sata možete iskoristiti šetajući, ili radeći neke druge vježbe, a u isto vrijeme i jesti. Za to vam je neophodno samo malo prostora.

6. Odradite vježbe za čitavo tijelo

"Ova vrsta treninga cilja ne samo mišiće cijelog tijela, već i različite energetske sisteme koje vaše tijelo koristi", objašnjava Betts.

Vidjet ćete dobitak snage, izdržljivosti i sagorjet ćete više kalorija. Ako nemate dovoljno vremena, to je odličan način za različite vrste treninga u jednoj sesiji.