Zdrav život
8

Renata Sopek vježbala s Mostarcima: Vježbanje je važno, ali ništa bez pravilne ishrane

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Prvog dana Sajma za poboljšanje kvalitete života "Good life" Kondicijski trening na otvorenom za građane Mostara održala je poznata hrvatska TV voditeljica i fitness instruktorica Renata Sopek.

Sopek je kazala da je cilj napraviti funkcionalan trening i niz vježbi koje se rade u paru i koje su korisne u svakodnevnom vježbanju.

"Vježbe u paru su zanimljive jer daješ sebe u ruke svog partnera, treba balansa. Ovaj kao i svi klasični treninzi ima na početku podizanje pulsa, zagrijavanja kompletnog tijela, vježbe za učvršćivanje, a onda i interakcija u parovima", kazala je poznata fitnes instruktorica.

Renata je istakla kako je kombinacija pravilne ishrane i tjelovježbe najvažnija te da je sama ideja sajma koji se bavi poboljšanjem kvaliteta života sjajna stvar.

"Cijela regija ima problema s pretilošću i nedovoljnom aktivnošću. Svaka javna manifestacija koja motivira ljude da se krenu baviti zdravijim načinima života je izuzetno dobrodošla. Vježbanje bez prehrane ne može, to mora biti izbalansirano. Zavisno od toga šta želite napraviti, trebate raditi prilagođavanja prehrane planiranim fizičkim aktivnostima", naglasila je Sopek.

Renata je kazala i kako nije pobornik dijeta, kaže kako jede svaka tri sata, kao malo dijete i na taj način ubrzava metabolizam. Tako dobijate bolji efekat nego s rigoroznim dijetama.

"Vječna mladost je u glavi, čovjek ne može protiv prirode i procesa, ali može uticati da se određeni procesi uspore. Čovjek radom na sebi može se dovesti u stanje da se u šezdesetim ili sedamdesetim godinama dobro osjeća. Moj projekat 'Aktivna Hrvatska' po gradovima promoviše vježbanje svih generacija, na tim treninzima imate djevojčice od trinaest godina, ali i gospođe starije od sedamdeset i pet", kazala je Sopek.

Naglašeno je kako s pravilnom ishranom i vježbom treba krenuti već od vrtićke dobi te da je ključ u edukaciji građanstvo o važnosti svega toga.

Jedna od organizatorica sajma "Good life" Mirela Bunoza Šarac iz agencije PRimera kazala je da je osnovna ideja sajma da se na jednom mjestu objedine aktivnosti koje nude ideje za zdraviji i kvalitetniji život.

"Na jednom mjestu imamo i zdravu kozmetiku, destilaciju vode, sigurnost doma, reciklažu, energetsku učinkovitost... Sve nam to treba, kao i Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima koji je u proceduri te se nadamo da će zaživjeti. I na tu temu imamo predavanje", kazala je Bunoza Šarac.