Koristi od vježbanja
3

Pravilna ishrana i umjereni trening osnovni preduvjeti za savršenu liniju

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Smjernice vezane za ishranu prije i poslije treninga mogu imati značajan utjecaj na samu efikasnost vježbanja, tako da trebate uzeti u obzir sljedeće činjenice kako biste maksimalno iskoristili prednosti znojenja prouzrokovanog vježbanjem.

"Pravilna ishrana može biti tajna strategija kako da postanete bolji sportista", objašnjava sportska nutricionistica Barbara Lewin.

Kako ona navodi, vježbači bi trebali koristiti prave hranjive materije i prije nego što su se odlučili na trening.

Ugljikohidrati

Nemojte izbjegavati prirodne ugljikohidrate. Oni su zapravo materije koje funkcioniraju kao gorivo za tijelo pa biste zato trebali uzeti neku vrstu prirodnih ugljikohidrata jedan sat prije početka treninga.

Izbjegavajte masnu hranu

Prije nego što krenete na trčanje ili se uputite u teretanu, ograničite količinu unosa masti u organizam.

"Masti usporavaju varenje, što znači da će one usporiti pretvaranje korisnih hranjivih materija u čistu energiju", kaže nutricionistica Lisa Hayim.

Intenzitet vježbanja

Ako prakticirate intenzivno vježbanje, kao što je to u prvom redu kardio trening, ne biste smjeli obilno jesti prije treninga. Cilj bi trebao biti jesti laganu hranu dva sata ranije, a u suprotnom je moguće da ćete patiti od stomačnih bolova i neugodnosti.

Obrok nakon treninga

U roku 30 minuta od završetka treninga trebali biste nešto pojesti zbog toga što će u tom vremenskom periodu tijelo moći najefikasnije iskoristiti hranjive materije iz obroka.

Kako navode stručnjaci, poslije kardio treninga preporučuje se uzimanje proteina i ugljikohidrata u omjeru 4:1. Primjerice, uzmite čokoladno mlijeko s niskim sadržajem masti.

Proteinski šejkovi

"Kada podižete tegove jasno je da opterećujete mišićna vlakna. Da biste oporavili mišiće, morate ih hraniti proteinima, a prirodni ugljikohidrati također će povećati vašu energiju. Proteinski šejk napravljen od voća je pravi izbor za pravilan oporavak.

Ne pretjerujte pri vježbanju

Ne biste trebali pretjerivati kada je riječ o vašem fitnessu zbog toga što možete nanijeti štetu organizmu. Umjereni obroci s umjerenim treninzima su prava opcija za zdravo tijelo.

Pravilna hidratacija

Otprilike sat vremena prije obroka popijte najmanje jednu čašu vode kako biste osigurali početak hidratacije. Ako vam je tokom vježbanja vruće, popijte niskokalorični napitak s elektrolitima.