Za savršen izgled
3

Pet jednostavnih savjeta za odlične fitness rezultate

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako je vrlo teško odlučiti se na proces mršanja, morate znati da je do odličnih rezultata vrlo jednostavno doći. Poslušajte naših pet savjeta i sigurno ćete osjetiti razliku kada je riječ o vašoj formi i izgledu.

Najprije treba čestitati svim ljudima koji su odlučno napravili prvi korak kada je riječ o radu na poboljšanju njihovog fizičkog izgleda i stremljenju da se osjećaju fizički bolje. S druge strane, mnogo je onih ljudi koji sami sebe krive zbog toga što su narušili svoj izgled pretjeranom konzumacijom brze hrane ili surfanjem na internetu cijeli dan.

Međutim, promjena se sama neće dogoditi. Iako izgradnja savršene figure zvuči kao dugačak proces gubitka vremena, trud koji je uložen sigurno će imati i puno pozitivnih rezultata. Ako želite da započnete putovanje prema izgradnji ljepšeg tijela kako biste se osjećali odlično, donosimo vam nekoliko savjeta, piše interaktivni fitness portal Active.

Vježbajte svakodnevno

Vježbajte svaki dan minimalno jedan sat. Ovo znači da se ne morate "ubijati" od trčanja, vožnje bicikla, joge i sl., ali u svakodnevnom životu morate imati neku vrstu umjerene fizičke aktivnosti. Naprimjer, možete otići u brzu šetnju ili možete postaviti određene intervale za sprint tokom jednog sata. Jedino se morate pobrinuti da vam se ne jave teški bolovi u mišićima tokom treninga, ali je isto tako važno istaći da je to normalna pojava nakon tjelovježbe. Možda će biti iritantno, ali to znači da se vaše tijelo mijenja nabolje. Obavezno ostanite hidrirani, istegnuti i jedite hranu s pristojnom količinom proteina nakon svakog treninga. Proteini će pomoći da zadržite svoje mišiće, a ne masnoće.

Jedite zdravu i raznovrsnu hranu

Bez obzira na to koliko vaš organizam žudio za slatkišima, trudite se držati što dalje od njih. Rafinirani šećeri neće vam pomoći u formi. Čak i ako je to samo jedan slatkiš. Voće i povrće su najbolje što jedete kada ste u formi. Jabuke, naprimjer, rade dobar posao pri čišćenju želuca, a njihove djelovanje započinje tri-četiri sata nakon uzimanja. Zeleno povrće, kao što je buranija i brokula, dodatno podstiče rad sistema za varenje.

Također, držite se mesa kao što su ćuretina i piletina. Morska hrana isto tako je odlična alternativa za crveno meso. Ova hrana je puna proteina i zdravih hranjivih sastojaka, što direktno priprema mišiće za vežbanje. Pored toga, obavezno napravite plan svoje prehrane. Dobar metabolizam gradi se redovnim obrocima. Pokušajte planirati da jedete šest puta dnevno i to manje porcije hrane umjesto što imate tri velika obroka tokom dana.

Pratite unos kalorija

Konstantno praćenje koliko kalorija dnevno unosite bit će korisno za planiranje fizičkog vježbanja. Da li se ikada zapitate zašto bilderi imaju veliku tjelesnu masu? To je zato što planiraju svoje obroke i zato što uzimaju više (zdravih) kalorija od prosječne osobe. S druge strane, gubitak težine i težnja za fit tijelom natjerat će vas na intenzivnije vježbanje i povećani gubitak kalorija.

Dobro spavajte

Iako nas većina tokom dana ili noći radi osam sati, od presudnog je značaja da se dovoljno naspavate kako biste napunili baterije. Od šest do osam sati sna će održati tijelo spremnim za aktivnosti tokom cijelog dana, ali ako se neposredno nakon povratka s posla osjećate umornim, kratkotrajno odrijemajte prije vežbanja. Trebat će vam pola sata, a ovo će spriječiti, vjerovali ili ne, da se kasnije budite tokom noći.

Ostanite motivirani

Važan ključ za ostajanje u formi je postavljanje jasnih ciljeva i održavanje pozitivnog načina razmišljanja. Ako ostanete pozitivni, moći ćete sami sebe motivirati da biste dobili tijelo koje ste uvijek željeli.