|

Naučnici upozoravaju: Maratoni su loši za zdravlje

Naučnici upozoravaju: Maratoni su loši za zdravlje
49
Klix.ba
29.3.2017. u 22:26
35
komentara
49

dijeljenja
Naučnici upozoravaju: Maratoni su loši za zdravlje
Maratoni mogu biti loši za zdravlje, upozorili su naučnici nakon studije koja je pokazala da 80 posto učesnika pretrpi neki vid oštećenja bubrega zbog dehidracije.
Rezultate je objavio magazin American Journal of Kidney Diseases uoči maratona u Londonu koji se održava sljedeći mjesec, a za koji se pripremaju hiljade ljudi.

Ranija istraživanja su pokazala da učestvovanje u nesvakidašnje energičnim aktivnostima, kao što je vojna obuka, na višim temperaturama može oštetiti bubrege, ali o učincima trčanja na maratonima nije bilo informacija.

Tim istraživača pod vodstvom profesora Chiraga Parikha na Univerzitetu Yale istraživao je malu grupu učesnika na Hartford maratonu 2015. godine. Od takmičara su prije i poslije maratona uzimali uzorke krvi i urina i analizirali nivo serumskog kreatinina, bubrežnih stanica i proteina u urinu.

Otkrili su da je kod 82 posto trkača ustanovljena prva faza akutne povrede bubrega ubrzo nakon utrke. Riječ je o stanju u kojem bubrezi ne filtriraju otpad iz krvi.

"Bubreg na fizički napor tokom trčanja maratona odgovara kao da je povrijeđen, slično onome što se dešava hospitaliziranim bolesnicima tokom medicinskih i hirurških komplikacija", kazao je Parikh.

Istraživači su kazali da potencijalni uzroci oštećenja bubrega tokom maratona mogu biti konstantan porast temperature, dehidracija ili smanjen protok krvi u bubrezima.

"Moramo istražiti učinke u ponovljenim napornim aktivnostima, posebno u toplim krajevima", kazao je Parikh i dodao da je istraživanje pokazalo i promjene na srcu povezane s trčanjem maratona.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...