Nekoliko savjeta
51

Motivacija za zimski trening: Napravite plan, vježbajte s prijateljem i slušajte svoje tijelo

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dolaskom zime i hladnijih dana, ljenčarenje u krevetu zvuči mnogo primamljivije nego odlazak u teretanu i vježbanje. Ukoliko ste osoba kod koje pad temperatura smanjuje nivo motivacije, donosimo vam nekoliko savjeta kako da se motivišete za zimski trening.

Prije svega, neophodan vam je prijatelj koji će biti vaš trening partner i koji će vas motivisati da ne odustajete od trening u hladnim zimskim danima.

Nakon toga napravite plan i raspored treninga kojeg se morate držati. Bez plana nema ni motivacije, jer je vrlo vjerovatno da ćete, zavisno od raspoloženja, svakodnevno pronalaziti izgovore za neodlazak na trening. Osim toga, stručnjaci savjetuju da odaberite vježbe koje vam odgovaraju i trening prilagodite sebi. Ako niste ljubitelj trčanja i vježbanja na svježem zraku, učlanite se u neki klub ili uložite u opremu pa trenirajte kod kuće.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

S obzirom na to da nakon kupovine nove odjeće dobijete motivaciju da je pokažete svijetu, stručnjaci savjetuju da nabavite i novu odjeću za trening.

Veoma je bitno da slušate svoje tijelo i napravite pauzu kada ste umorni. Kako biste imali dovoljno motivacije, neophodno je da imate dovoljno sna i da pazite svoje tijelo. Stručnjaci savjetuju da se nakon svakog treninga nagradite toplom kupkom.

Najvažnije od svega je da sve vrijeme imate na umu da su vježbanje i fizička aktivnost veoma važna i u hladnim, zimskim danima. Tjelovježba čini da se osjećamo bolje jer oslobađa endorfin, hormon koji pomaže tijelu da postigne prirodno stanje mirnoće. U isto vrijeme tjelovježba nas oslobađa stresa, povećava samopouzdanje i potiče pozitivne misle.