|

Kralj svih vježbi: Uz čučnjeve oblikujte čitavo tijelo i ostanite u dobroj formi

Kralj svih vježbi: Uz čučnjeve oblikujte čitavo tijelo i ostanite u dobroj formi
27
Klix.ba
12.11.2018. u 07:11
3
komentara
27

dijeljenja
Kralj svih vježbi: Uz čučnjeve oblikujte čitavo tijelo i ostanite u dobroj formi Ilustracija: Shutterstock
Čučnjevi se u svijetu fitnessa smatraju kraljem svih vježbi jer ih možete raditi bilo kad, bilo gdje i bez dodatne opreme, a aktiviraju čitavo tijelo. Uz svakodnevne serije čučnjeva možete izvanredno oblikovati noge, zadnjicu, trbuh i ruke, kažu treneri.
Pri svakom čučnju aktiviraju se mišići nogu, zadnjice, trbušni i leđni mišići, a možete aktivirati i mišiće ruku zavisno od načina na koji radite vježbu.

U ovoj vježbi koristite težinu vašeg tijela i stoga, ukoliko ostanete dosljedni, možete postići oblikovanije i zategnutije noge, trbuh i zadnjicu. Uz to ćete ostati u kondiciji i u dobroj formi. Čučnjevi su odlična vježba za sagorijevanje kalorija jer aktiviraju velike grupe mišića.

Čučnjeve možete raditi svaki dan od 15 do 30 minuta. Treneri preporučuju jednomjesečni izazov čučnjeva u kojem tokom 30 dana svaki dan povećavate broj čučnjeva za pet. Dakle, prvog dana ćete napraviti 50 čučnjeva, a 30. dan 250 čučnjeva. Ovaj izazov posebno je dobar za dame koje žele zategnuti noge i zadnjicu.

Treneri savjetuju kako je čučnjeve poželjno uklopiti u svaki trening, bilo da se radi o vježbama snage i izdržljivosti ili oblikovanja tijela.


Također, da bi imali efekta, čučnjevi se moraju raditi pravilno, što podrazumijeva pravilan položaj tijela.

Leđa uvijek moraju biti prava, noge raširene nešto više od širine ramena, glava i pogled usmjereni pravo, a ruke ispružene u visini ramena. Optimalna dubina čučnja, to jest granica do koje se spuštate, jeste dok vam butine ne budu paralelne s podlogom. Na početku možete koristiti stolicu i spuštati se u čučanj dok je ne dodirnite.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...