Omiljeni napitak
53

Kako vam crna kafa može pomoći da smršate

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako se kafa najčešće koristi za podizanje nivoa energije, zbog nutrijenata koje sadrži može vam pomoći u gubitku težine - istovremeno može poboljšati probavu, funkciju mišića te zdravlje srca.

Ljudi na globalnom nivou konzumiraju više od 160 miliona vreća kafe godišnje, a iako je napitak najpopularniji za podizanje nivoa energije, može pomoći i u ostvarivanju vaših ciljeva vezanih za tjelesnu težinu.

"Kafa, kada se konzumira umjereno i bez previše dodanih zaslađivača, može unaprijediti gubitak težine i biti korisna za vaše cjelokupno zdravlje", kazala je Ashley Shaw, registrirana dijetetičarka, za Insider.

Kafa sadrži nutrijente kao što su niacin, kalij, magnezij i antioksidanse - koji mogu poboljšati probavu, podržati funkciju mišića i dovesti do boljeg zdravlja srca. Sadrži i kofein, koji pospješuje metabolizam, poboljšava energiju i može potaknuti gubitak težine.

Crna kafa je popularan način za postizanje kalorijskog deficita, zbog svog niskokaloričnog sastava. Smatra se idealnim napitkom za mršanje jer sadrži manje od 5 kalorija po šoljici.

Međutim, niskokalorična je samo ako je pijete bez dodataka. Može brzo postati bogata kalorijama, šećerom i mastima kada joj se dodaju različita mlijeka i šećeri.

Istovremeno, kofein ubrzava metabolizam - proces u kojem tijelo razlaže hranljive materije i koristi kalorije iz hrane tokom dana. Kofein, stimulans koji se nalazi u kafi, jedna je od rijetkih supstanci koje mogu povećati vaš bazalni metabolizam (BMR), također poznat kao brzina kojom sagorijevate kalorije dok se odmarate.

Mala studija iz 2018. pokazala je da su učesnici koji su pili različite doze kafe tokom dva mjeseca imali veće metabolite, produkt metabolizma. Brži metabolizam će vam omogućiti da sagorite više kalorija u mirovanju ili tokom fizičke aktivnosti, što može pomoći u gubitku težine.

Postoji sve veći broj istraživanja o tome kako je konzumacija kafe pozitivno povezana s bazalnim metabolitetom, međutim važno je imati na umu da hranu i piće metaboliziramo različitim brzinama.

Kofein pored svih prednosti može smanjiti osjećaj gladi. Na apetit utječu različiti faktori, uključujući vrstu hrane koju jedete, nivoe fizičke aktivnosti i hormona. Iako nema dovoljno istraživanja da se utvrdi uzročno-posljedična veza za smanjenje apetita kofeinom, studije su pokazale da on može smanjiti nivoe grelina, hormona zbog kojeg se osjećate gladni.

Ukupno, kafa je napitak koji povećava energiju i ima brojne zdravstvene prednosti. Malo kalorija i sadržaj kofeina u napitku može pomoći pri mršanju, međutim, važno je voditi računa o tome šta i koliko pijete.