Sa zdravstvenog aspekta
6

Istraživači otkrili koje je doba dana najpogodnije za intenzivan trening

M. A.
Svi mi imamo najdraže doba dana za vježbanje. Neki radije vježbaju rano, dok drugi radije vježbaju nakon posla kako bi se riješili frustracija koje su nusprodukt napornog dana. Međutim, stručnjaci vjeruju da dodatne zdravstvene koristi možete imati ako vježbate prije doručka.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Clinical Endocrinology and Metabolism, naučnici s univerziteta u Bathu i Birminghamu otkrili su da možete efikasnije kontrolirati nivo šećera u krvi tokom vježbanja prije doručka.

Studija je trajala šest sedmica i uključivala je 30 muškaraca koji su bili pretili. Prema podacima dobijenim iz studije, rezultati dvije interventne grupe (čiji učesnici su doručkovali prije i nakon vježbanja) i jedne kontrolne grupe (gdje nisu provedene promjene načina života) pokazali su da oni koji su vježbali prije doručka sagorijevaju dvostruko veću količinu masti u odnosu na one koji su vježbali nakon doručka.

Razlog? Razlika je uglavnom zbog nižeg nivoa inzulina kod onih koji nisu jeli, što znači da se više energije koristi iz tkiva i mišića umjesto iz hrane.

Nije bilo promjena tjelesne težine kod sudionika tokom šest sedmica istraživanja, ali istraživači tvrde da bi rezultati ispitivanja mogli imati veliki utjecaj na zdravlje, tj. tijela su sposobnija reagirati na inzulin i držati šećer u krvi pod kontrolom kod osoba koje vježbaju prije doručka, a to bi značilo da u budućnosti postoji manji rizik za srčane bolesti i dijabetes.

"Naši rezultati sugeriraju da promjena vremena kada jedete u odnosu na vrijeme kada vježbate može donijeti duboke i pozitivne promjene za vaše cjelokupno zdravlje. Otkrili smo da muškarci u studiji koji su vježbali prije doručka sagorijevaju dvostruko veću količinu masti u odnosu na grupu koja je vježbala nakon toga. Ono što je važno, iako ovo nije imalo utjecaja na gubitak kilograma, to je dramatično poboljšalo njihovo ukupno zdravlje. Grupa koja je vježbala prije doručka povećala je sposobnost reakcije na inzulin, što je još bolje s obzirom na to da su obje grupe vježbanjem izgubile sličnu težinu i obje su stekle sličnu kondiciju", kazao je jedan od autora studije Javier Gonzales.

Stručnjaci koji su vodili ispitivanje su također otkrili da mišići onih koji su vježbali prije doručka više reagiraju na inzulin, piše Health24.