Brzi i jednostavni
7

Bez grižnje savjesti: 10 zdravih poslastica koje možete jesti i na posebnom režimu ishrane

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ako ste na određenom režimu ishrane gdje želite izgubiti kilograme, dobra vijest je da ne morate izbjegavati slatkiše. Postoji niz poslastica u kojima možete uživati bez grižnje savjesti.
Trik je u korištenju zdravih sastojaka cjelovitih namirnica, a koje mogu zadovoljiti vaše potrebe za slatkišima. Dijetetičarka Destini Moody dijeli čak 10 slastica koje možete svakodnevno konzumirati bez straha od suvišnih kilograma.

Sladoled od banana

Sladoled od banana koji Moody preporučuje razlikuje se od drugih sladoleda po tome što ovdje koristite smrznute banane. Ljubitelji sladoleda posebno će uživati u ovom desertu. Potrebno je da smrznute banane stavite u blender i dodate malo (bademovog) mlijeka te po želji proteinskog praha i blendate dok ne dobijete gustu i jednaku smjesu poput sladoleda.

Smrznuto grožđe

Smrznuto grožđe u osnovi nije desert, ali donosi zdravu dozu antioksidansa zajedno s prirodnim šećerima. Dijetetičarka Moody navodi da smrznuto grožđe ima okus poput malih kuglica voćnog sorbeta kada se zamrzne, što ga čini savršenim za desert usred dana pogotovo tokom ljetnih dana.

Jagode u tamnoj čokoladi

Jagode u kombinaciji s tamnom čokoladom donose dozu antioksidanasa pa možete uživati bez grižnje savjesti. No, prije nego što se odlučite za ovaj desert, važno je da izaberete čokoladu s visokim udjelom kakaa.

Jabuke i maslac od badema

Kombinacija jabuka i maslaca od badema je odlična kombinacija zdravih masti, vlakana, proteina i ugljikohidrata pa može se slobodno reći da je to cjeloviti desert koji zadovoljava sve potrebe u ishrani čovjeka.

Tamna čokolada i sušene borovnice

Osim jedinstvenog okusa, tamna čokolada i sušene borovnice istovremeno će vam pružiti obilje antioksidansa i vitamina. Jednostavno otopite komadiće tamne čokolade u zdjeli i umiješajte suhe borovnice. Zatim ohladite smjesu na papiru za pečenje dok ne postane čvrsta. Zatim jednostavno odlomite koliko planirate pojesti.

Energetske kuglice

Napravljene od hranjivih sastojaka poput zobi, orašastih plodova i sjemenki, energetske kuglice su divan desert koji služi i kao zadovoljavajući međuobrok. Zob je dobar izvor topivih vlakana, koja ne samo da pomažu u snižavanju holesterola, već stvaraju gel u želucu koji pruža osjećaj sitosti i kontrolira glad. Budite kreativni i dodajte malo kakaa u prahu pa čak i sjemenke.

Mousse od avokada

Pomiješan s kakaovim prahom i zaslađen prirodnim šećerima poput meda, ovaj kremasti desert još je jedan užitak bez grižnje savjesti. Osim toga, avokado sadrži zdrave masti za koje istraživanja pokazuju da vam mogu pomoći u gubitku kilograma.

Sladoled od svježeg voća

Jednostavno izblendajte svoje omiljeno voće, zamrznite smjesu u kalupima i dobit ćete osvježavajući i zdrav desert za čiju pripremu nije potreban veliki trud. Jagode i mango su sjajni za voćni sladoled jer se dobro smrzavaju.

Kolačići s maslacem od jabuke i kikirikija

Ovaj desert sličan je kombinaciji jabuka i maslaca od badema jer su nutritivno bogati. Potrebno je da pomiješate maslac od kikirikija, malo meda, šaku sušenih jabuka, malo cimeta i otprilike dvije šolje kukuruznih ili zobenih pahuljica.

Puding od chia sjemenki

Za one kojima nije teško čekati da nekoliko sati, mogu isprobati puding od chia sjemenki. On se pravi tako što pomiješate dvije kašike chia sjemenki i pola šolje nemasnog mlijeka. Potrebno je da ga ostavite nekoliko sati ili preko noći kako bi postao gust. Kada postane dovoljno gust, dodajte omiljeno voće, med i orašaste plodove ili druge sjemenke.