lifestyle
142

Besplatna psihološka pomoć trudnicama i porodiljama iz KS: Mame, niste same!

Piše: M. N.
Trudnoća predstavlja poseban period u životu svake žene, prekretnicu koja nudi uživanje, ali može biti i period nestabilnih, promjenjivih i snažnih osjećanja. Tokom trudnoće i poslije porođaja nivo hormona je u stalnoj promjeni, što kod trudnica može dovesti do razvoja napetosti, depresije, letargije, a ponekad i konfuzije.

Psihologinje i mlade majke Aida Džaferović i Belma Šoljanin odlučile su pokrenuti besplatnu psihološku pomoć trudnicama i majkama iz Kantona Sarajevo putem Facebook grupe Klub trudnica i mladih mama iz Sarajeva. Cilj je pomoći ovoj kategoriji žena da lakše savladaju sve prepreke, pronađu potrebne odgovore i savjete, te olakšaju sebi ovaj period.

"Čudni su mi bili prvi dani nakon poroda, a možda i prvi mjeseci. Najčudnije je bilo što bih, ako se desi da beba puno plače (a pet puta sam je pokušala nahraniti, presvukla je, nosala i sl.) prije ili kasnije i ja počela plakati uz nju. Sad se često smijemo zajedno i rastemo, hvala Bogu. Sve što vam se u jednom trenutku učini teško, vremenom postaje lakše", kazala je Šoljanin.

Aida Džaferović kazala nam je kako promjene raspoloženja nisu rijetke tokom i neposredno poslije trudnoće, te da kod većine žena s oporavkom od porođaja ovakvo promjenljivo raspoloženje nestaje.

"Žena kada odluči planirati trudnoću ulazi u novo razdoblje života koje podrazumijeva adaptaciju na novonastalo stanje, promjenu u cjelokupnom životu: promjene emocija, promjene fizičkog izgleda i stanja, promjene prioriteta, odnosi unutar porodice se mijenjaju, preuzimaju se nove uloge i odgovornosti, dolazi do promjene u njenom kompletnom mentalnom sklopu tako da nije ni čudo što je trudnoća najbitniji period u životu žene, odnosno period koji donosi najdrastičnije promjene", rekla je Džaferović za naš portal.

Grupu podrške su kreirale jer su shvatila da ženama u našem društvu treba mjesto na kojem će naći i utjehu, odgovore na svoje nedoumice, podršku i adekvatnu edukaciju.

"Psihičko stanje žene, ali i muškarca, partnera, svakako mogu dovesti do problema u samoj fazi začeća. Potvrda trudnoće nosi ogromnu količinu pomiješanih emocija (uzbuđenje, ushićenost i sreća - emocije koje su očekivane), no uz njih se često javljaju i nevjerica, strah od novog i nepoznatog, pa čak i ekstremna tjeskoba. Savremenim ženama trenutni savjet protiv stresa u trudnoći daju grupe podrške, povjerljivi prijatelji, vođena relaksacija i meditacija. Ove tehnike mogu znatno spustiti nivo nekontroliranog stresa te su dobar način da se zaštiti buduće mentalno i emocionalno blagostanje djeteta", kazala je Džaferović.

Građenjem pozitivnog stava prema trudnoći, jačanjem samopouzdanje da će trudnica biti uspješna majka, upućivanje na grupe podrške i edukacije naprimjer o dojenju, samo su neke smjernice u pružanju pomoći. Najvažnije od svega jeste, ističe Džaferović, sugerisati stvaranje pozitivnog okruženja, biti okružen ljudima koji vas iskreno vole i koji su spremni da vam pruže podršku tokom trudnoće, poroda i nakon dolaska bebe na svijet jedan je od faktora na koji trudnice moraju računati.

"Kolegica i ja kao psiholozi trudimo se dati podršku članicama grupe iz oblasti psihologije, međutim u naš Klub smo uključile i naše prijateljice različitih obrazovnih profila (pedijatri, farmaceuti, stomatolozi, odgajatelji) koje se vrlo često uključuju u diskusije i daju stručno mišljenje i komentare. Tako članice naše grupe ne dobijaju samo psihološku podršku nego i podršku iz domena medicine. Samo saznanje da ste u drugom stanju otvara Enciklopediju "Hiljadu zašto hiljadu zato". Čitajući knjige, časopise, iskustva mama na forumima... pripremale smo se za novo stanje, ljekarima smo išle sa bezbroj pitanja i smatramo da ako ne pitaš niko ti ništa neće reći. To je ona osnovna vodilja naše pomoći - ukazati trudnicama i porodiljama na sve ono što jedna trudnica treba uraditi i znati, uštedjeti mami vrijeme da sazna gdje nešto kupiti, kako očuvati svoje tijelo i zdravlje u trudnoći, kako i kojeg ljekara izabrati, kako pružiti njegu tek rođenoj bebi... Trudimo se biti podrška i online 'info servis' za sva pitanja i nedoumice koje brinu ovu populaciju", rekla nam je Džaferović.

U ovoj grupi članice mogu postaviti pitanje lično ili preko psihologinja anonimno, za razliku od posjete klinikama koje su još uvijek tabu tema u našoj zemlji. Također, mogu poslati poruku na lične profile Aide i Belme ukoliko osjete potrebu za tim. Grupa je zatvorenog tipa i namijenjena je samo ženama jer se u njoj piše o veoma intimnim i osjetljivim temama.

"Biti dio grupe, znati da nisi sam u problemu ili sreći daje osjećaj sigurnosti i motivira da idemo dalje. Podijeliti strahove i probleme ne znači pokazati slabosti već odlučnost da ih se prevaziđe. Nekada su žene, majke, svoja osjećanja morale 'gurati pod tepih'. Danas, sada i ovdje želimo poslati samo jednu poruku: 'Mame, buduće mame, niste same!'", kazala je Šoljanin.