Nije razlog za brigu
17

Žudnja za određenom hranom u trudnoći nije mit, krivac je nizak nivo dopamina

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako mnogi misle da je žudnja za hranom u trudnoći zapravo mit, ovaj problem zaista postoji. Trudnice često u takvim situacijama uopće ne paze šta jedu pa često možete primijetiti da prave čudne kombinacije poput čipsa prelivenog grahom, salsom i kiselom pavlakom.

Trudnice ponekad zaista imaju čudan apetiti pa ih možete vidjeti kako kombiniraju krastavce i sladoled ili recimo da umaču banane u kečap, što je bila i Beyoncina potreba. Naime, trudnice su skonije gladi i to zbog hormona.

Lauren Hayes, majka iz Wisconsina, otkrila je da je imala nezasitu žudnju za sladoledom kad je očekivala svoje drugo dijete. Međutim, to nije bio obični sladoled. Željela je samo glatki i kremasti sladoled od vanilije koji se mogao kupiti samo u lancima Dairy Queen i Culver's.

"Morala sam izvesti svoju jednogodišnju kćer na kišu samo da bih dobila taj sladoled. Bilo je tako ludo. Dok sam bila trudna s njom nisam imala takvih potreba, ali tokom druge trudnoće nisam mogla prestati razmišljati o tom sladoledu", rekla je Lauren Hayes.

Naime, naučna istraživanja pokazala su da trudnice teže hrani bogatoj kalorijama i masnoćama. Iako tačan razlog nije poznat, čini se da postoji hormonska veza.

Naime, doktorica Jolene Brighten objasnila je da se ženski spolni hormoni mijenjaju tokom trudnoće.

"Kod trudnica niži nivo dopamina uzrokuje da žudite za svime", rekla je Brighten.

Dopamin je hemijski spoj koji u centralnom i perifernom nervnom sistemu djeluje kao neurotransmiter. Izlučuje ga hipotalamus, a djeluje kao hormon inhibicije lučenja prolaktina iz hipofize. Zbog toga žene često u trudnoći razmišljaju kako jedu hranu koja je bogata masnoćama i kalorijama, jer ona podiže nivo dopamina i zbog toga se osjećaju dobro.

Kada nivo dopamina padne za vrijeme trudnoće, žene mogu biti sklonije tome da traže hranu koja će ga ponovno podići. Odjednom hrana o kojoj niste razmišljali godinama može dominirati vašim fantazijama za ručak.

Postoji i teorija da trudnice žele hranu koja im daje hranjive tvari koje im nedostaju. Nutricionistica Alisa Vitti kaže kako žudnja za hranom općenito signalizira da vaše tijelo traži određene mikronutrijente.

"Žudnja za solju može ukazivati ​​na nedostatak magnezija, kalcija i kalija, a slatke žudnje se javljaju zbog nedostatka ugljikohidrata i kalorija, masnoća i esencijalnog nedostatka masnih kiselina", rekla je Alisa Vitti.

Žudnja za hranom poput mliječnih proizvoda, slatkog i masnoća obično se javljaju kod žena koje u svojoj prošlosti nisu jele ovakvu hranu.

I doista su mnoge žene potvrdile da su za vrijeme trudnoće jele stvari koje u normalnim uvjetima nikad ne bi jele, poput pizze s umakom od čokolade. Dok su neke trudnice potpuno lude za masnom hranom.

Naravno i masnoća se može dobiti iz zdravih hranjivih izvora kao što je losos, međutim trudnice više vole ove nezdrave verzije. Općenito, požuda za određenom hranom u trudnoći nije razlog za brigu, ali pokušajte da ne pretjerujete. Također, preporučuju se manje porcije.