{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Česte infekcije nakon carskog reza

S
2.8.2012. u 09:13
0
0
Česte infekcije nakon carskog reza
0
Česte infekcije nakon carskog reza
Svaka deseta žena koja se porodi carskim rezom u Velikoj Britaniji dobije infekciju, što je mnogo veći procenat u odnosu na slične operativne zahvate, pokazalo je istraživanje.
Studija je pokazala da su 9,6 posto žena koje su se porodile carskim rezom razvile infekciju, dok je 6,6 posto žena dobilo infekciju nakon histerektomije.

Pošto se carskim rezom u prosjeku porodi jedna od četiri žene, stručnjaci smatraju da su infekcije ozbiljan problem i za pacijentkinje, kao i za bolnice zbog dodatnih troškova.

Mogućnosti za infekcije su još veće ukoliko je buduća majka gojazna, ima manje od 20 godina ili ako operaciju izvodi neiskusan ljekar.

Istraživači su ispitali gotovo 400 infekcija u više od 4.000 porođaja putem carskog reza u 2009. godini.

Rezultati istraživanja iznenadili su stručnjake, jer se ovaj operativni zahvat smatrao prilično "čistim" za razliku od operacija debelog crijeva nakon kojih 13 posto pacijenata dobije infekciju.

Većina od ukupno 394 žene koje su dobile infekciju su preventivno tretirane antibioticima.

Veći broj infekcija nije bio ozbiljan, ali sedam posto ih je zahtijevalo dalju njegu u bolnici, a pet posto su bile jako ozbiljne infekcije zbog kojih je bila nepohodna operacija.

Žene sa viškom kilograma su imale 60 posto veću mogućnost da dobiju infekciju, a ekstremno gojazne žene imale su 2,5 puta veću vjerovatnoću da će im se rana inficirati.

"Smanjenje stope infekcija nakon carskog reza treba da nam bude prioritet", izjavila je Elizabeth Sheridan, jedna od vodećih istraživača.

"Žene koje biraju da se porode carskim rezom iako to nije neophodno u njihovom slučaju treba da su svjesne rizika koji ovaj zahvat nosi, naročito ako su gojazne", rekla je Sheridan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: