Istraživanje
1

Višestruki abortusi su povezani sa prijevremenim porodom

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Rezultati istraživanja urađenog u Finskoj su pokazali da što više abortusa žena uradi prije rođenja prvog djeteta, veća je šansa da će to dijete biti rođeno prije vremena.

Istraživači su analizirali podatke o 300.858 žena koje su između 1996. i 2008. godine rodile svoje prvo dijete.

Rezultati su pokazali da žene imaju tri puta veću šansu za prijevremeni porod, prije 28. sedmice trudnoće, ukoliko su prije imale tri ili više abortusa. Prijevremeno rođenje se povezuje sa većim rizikom od infekcija, hipotermije i smrti novorođenčadi.

Istraživanje je pokazalo da se na 1.000 žena, koje nikada nisu uradile abortus, samo tri bebe rađaju prije vremena. Ukoliko su žene imale jedan abortus, na njih 1.000 se četvero djece rađa prije vremena. Ta brojka raste na šestero djece za žene koje su uradile dva abortusa te na 11 ukoliko su uradile tri ili više abortusa.

"Naši rezultati pokazuju da su abortusi, urađeni prije rođenja prvog djeteta, povezani sa određenim rizikom za vrijeme prvog poroda. Međutim, taj rizik je relativno mali, posebno nakon samo jednog ili dva abortusa", rekao je dr. Reija Klemetti sa Nacionalnog instituta za zdravlje u Helsinkiju.

Naučnici su rekli da je istraživanje dizajnirano i urađeno na takav način da oni ne mogu sa apsolutnom sigurnošću reći da abortusi kasnije doprinose prijevremenim porodima, već samo da je primijećena veza između toga. Međutim, naučnici ipak upozoravaju na činjenicu da hirurški abortusi povećavaju rizik od infekcija, što može utjecati na buduću trudnoću.