Promo
74

Acibadem: Urođene srčane bolesti kod djece, važnost rane dijagnoze

Gotovo 90% djece s urođenim srčanim manama mogu se liječiti i imati normalan život ako iskusni tim ljekara izvede rani zahvat.

Svake godine, u cijelom svijetu, 1 porodica od 100 koja poželi dobrodošlicu svojoj bebi mora naučiti tešku činjenicu da njihovo dijete ima urođeni srčani problem. Nije to vijest s kojom se roditelji mogu lako nositi. Većini ovih beba trebaće liječenje već u prvoj godini života, a stručnjaci kažu da je liječenje u prvom mjesecu života potrebno svakoj trećoj bebi. U suprotnom, gubi se šansa za efikasnim liječenjem, što na kraju može dovesti i do gubitka života. Ova statistika je zabrinjavajuća i tjera roditelje i ljekare na presudne odluke.

Simptomi na koje treba paziti i dijagnostičke metode

Prije svega, rana dijagnoza je najvažnija. Roditelji trebaju biti svjesni određenih simptoma koji mogu ukazivati na bolesti srca, a najčešći su cijanoza usana, otežano ili ubrzano disanje, česti problemi s disanjem, nedostatak želje za dojenjem. Međutim, studije pokazuju da se na rutinskom ljekarskom pregledu otkrije manje od polovice svih slučajeva urođenih srčanih mana. Pregledi i dijagnoza u trudnoći takođe igraju važnu ulogu posebno kada postoji sumnja na moguće srčane probleme i prije rođenja (genetsko naslijeđe, Daunov sindrom i sl.). Urođene srčane mane često se mogu dijagnosticirati prije rođenja, već u 16. sedmici trudnoće. Ehokardiografija fetusa je neinvazivna dijagnostička metoda slična ultrazvučnom pregledu. Omogućuje detaljan pregled bebinog srca još u materici. Ako se problem uoči, beba se pomno prati, a u međuvremenu se mogu planirati terapije s kojima će se započeti odmah nakon rođenja. Dijagnoza urođenih srčanih mana tokom trudnoće pomaže da se smanje ozbiljne komplikacije kod dojenčadi. Stoga uloga ljekara koji se brinu o bebi postaje iznimno važna: oni moraju vrlo rano otkriti svaki mogući srčani problem.

Međutim, problemi sa srcem mogu se dijagnosticirati i kasnije u djetinjstvu. Postoji li bilo kakva sumnja na bolest srca, dječji kardiolog obavlja fizikalni pregled i razne pretrage pomoću naprednih tehnoloških dijagnostičkih alata. Elektrokardiografija (EKG), rendgensko snimanje grudnog koša, ehokardiografija, transezofagealna ehokardiografija (TEE), magnetska rezonanca srca (MRI) i kompjuterizirana tomografija (CT) uglavnom su dijagnostičke metode za najmlađe pacijente s kardiološkim problemima.

Nijedan od najmlađih pacijenata ne ostaje bez njege ili "nedirnut"

Svake godine u Centru za dječje bolesti srca Acibadem najbolji stručnjaci na tom području precizno dijagnosticiraju i efikasno liječe stotine slučajeva urođenih srčanih bolesti kod beba. Stručnost i stopa uspješnosti razlozi su zašto naše medicinske timove traže roditelji iz cijelog svijeta.

Urođene srčane bolesti mogu uključiti cijeli spektar mogućih stanja, a na gotovo sva možemo intervenirati, kažu stručnjaci u Centru za dječje bolesti srca Acibadem. "Naravno, neke od tih intervencija ograničene su na palijativnu njegu. Tu su i operacije kojima se, ispravljanjem patologije, najmlađi pacijenti mogu potpuno izliječiti. Radimo intervencije za sve vrste slučajeva. Neke od njih su operacije koje se rade radi preživljavanja, dok se drugima mališanima omogućuje potpuni oporavak. No, nijedan od najmlađih pacijenata ne ostaje bez njege ili 'nedirnut'. Neki pacijenti trebaju nekoliko operacija kako bi preživjeli, a drugi samo jednu, a zapravo bi neki pacijenti mogli postati zdravi ljudi primjenom ne-operativnih metoda koje se zovu i transkateterske metode. Jedan od glavnih aspekata urođenih srčanih mana je činjenica da se neka od novorođenčadi s urođenim srčanim manama mogu vratiti u društvo kao zdrave i produktivne jedinke", ističu liječnici iz Acibadema.

Druga važna odluka koju roditelji trebaju donijeti je pažljivi izbor ljekarskog tima koji ima potrebnu stručnost i tehnologiju za izvođenje kompleksnih, teških intervencija, kao što je to slučaj u Acibademu, osobito iz razloga što su u nekim slučajevima potrebni višestruki zahvati. Na primjer, tromjesečna beba iz Iraka prešla je iz kritičnog stanja u početak novog života za manje od tri sedmice u Centru za dječje bolesti srca Acibadem. Malom pacijentu brzo je dijagnosticirana tetralogija Fallot nakon što je hospitaliziran u našem centru. Kao što je dobro poznato, stanje tetralogije Fallot je vrlo komplicirano za liječenje. U našem Centru dječačić je operiran 3 dana nakon CT pregleda. Grudna kost (sternum) ostavljena je otvorenom, jer se radi o dugotrajnoj i složenoj operaciji, a maleni pacijent je nakon vrlo uspješne intervencije prebačen na odjel intenzivne njege. Kost i koža potpuno su zatvoreni devet dana nakon operacije. Beba je 15. dan isključena s aparata za umjetno disanje, a 20. dana prebačena u stacionar. Ono što ljekari Acibadema rade za bebe poput ovog dječaka je nova prilika i povratak normalnom životu. Napredna medicinska oprema omogućuje našim stručnjacima da brzo i tačno dijagnosticiraju složena medicinska stanja i da ih liječe uz stopu uspješnosti od preko 95%.

Svaki slučaj urođene ili stečene srčane mane kod najmlađih pacijenata dio je priče u kojoj se prepliću emocije i razvoj medicine. Centar za dječje bolesti srca Acibadem svojim multidisciplinarnim medicinskim timovima, njihovim iskustvom i tehnologijom koju posjedujemo može promijeniti tok skoro svih ovih priča u sretne završetke, ali odgovornost je i na roditeljima koji moraju donijeti ispravne odluke, čim posumnjaju ili uoče bilo kakav alarmantni simptom. Međunarodno priznati stručnjaci za dječju kardiologiju, dječju kardiovaskularnu hirurgiju, anesteziju i intenzivnu njegu, slikovnu i kardioradiologiju, neonatologiju i rehabilitaciju, socijalnu njegu i psihologiju stvaraju kompleksno okruženje, iznimno potrebno za liječenje ovih slučajeva, potpuni oporavak svake bebe i dugoročni proces praćenja najmlađih pacijenata.

https://www.acibadem.ba

[email protected]