Želite smršaviti?
21

Ove namirnice možete jesti koliko god želite bez debljanja

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ponekad se gubitak težine može osjećati kao putovanje bez kraja. Od brojanja kalorija do uzimanja u obzir veličine porcija do pronalaženja zdravih recepata, borba može biti previše stvarna.

Međutim, šta ako vam kažemo da postoje neke namirnice koje možete praktično jesti koliko želite, a da se ne debljate? Dobro ste čuli! Pripremanje obroka i kupovina hrane za mršavljenje može biti i ugodna sve dok imate prave savjete, trikove na dohvat ruke.

Jabuke

Jabuke su voće koje uvijek trebate imati na dohvat ruke. Velika jabuka ima oko 148 kalorija i pet grama vlakana. Rastvorljiva vlakna u mesu jabuke su ono što usporava brzinu kojom hrana napušta želudac, što bi vas onda duže održalo sitim nakon jela. Jabuke također sadrže polifenole za koje se smatra da sprječavaju nakupljanje masti u abdomen.

Kokice

Kada dođe vrijeme za užinu, razmislite o pripremi domaćih kokica kako biste svom tijelu dali hranljive cjelovite žitarice. Važno je samo pazite na dodatke okusa koje odaberete, kao popularne upotreba putera, ulja, sira može od kokica brzo učiniti visokokaloričnu hranu.

Ako spremate kokice kod kuće, preporučuje se korištenje spreja za kuhanje od avokada ili maslinovog ulja. Odaberite laganije dodatke kao što su začini.

Maline

Jedna šoljica malina košta samo 78 kalorija, što ih čini idealnom užinom ili prelivom za šoljicu grčkog jogurta. Osim toga, u toj porciji od jedne šolje, također dobijate 10 grama vlakana i dva grama proteina.

Jedna šoljica pruža dovoljne količine vitamina C, mangana i vitamina K. Bogata količina vlakana je ono što će u konačnici zadovoljiti vašu glad i podržati zdravu mikrofloru u crijevima.

Paradajz

Jedan crveni paradajz srednje veličine ima 22 kalorije, jedan gram proteina i skoro dva grama vlakana. Iako je sadržaj vlakana i proteina mali, paradajz ima malo ili nimalo masti i prepun je kalijuma, vitamina K, vitamina C i folata. Osim toga, on se sastoji od 95 posto vode tako da dobijate zadovoljavajući volumen.

Bundeva

Bundeva nije samo glavni sastojak vaših omiljenih jesenjih poslastica i jela, već je još jedna niskokalorična opcija koja je odličan dodatak vašoj prehrani u bilo koje doba godine.

Jedna šolja bundeve iz konzerve bez soli ima 83 kalorije, tri grama proteina i sedam grama vlakana. Osigurava 200 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom A, i dovoljne količine vitamina K, bakra, vitamina E, željeza, magnezija, vitamina B i vitamina C.