Allah nas je počastio Objavom mudrog Kur'ana kako bismo njime izašli iz tmina na svjetlo. Učinio ga je oporukom ljudima. Učinio ga je blagoslovljenim, uputom i lijekom za srca. Nazvao ga je plemenitim i na to se zakleo veličanstvenom zakletvom: "I kunem se časom kad se zvijezde gube, - a to je, da znate, zakletva velika -, on je, zaista, Kur’an plemeniti." (Prijevod značenja El-Vakia, 75-77.) Uzvišeni nam je naredio da razmišljamo o Njegovim blagodatima i Njegovim ajetima, da razmišljamo o Nj
Uzvišeni nam je naredio da razmišljamo o Njegovim blagodatima i Njegovim ajetima, da razmišljamo o Njegovom stvaranju i vladanju. Sve to zbog postizanja velikog cilja: razmišljanja o Allahovom govoru u plemenitom Kur'anu: "Knjiga koju ti objavljujemo blagoslovljena je, da bi oni o riječima njezinim razmislili i da bi oni koji su razumom obdareni pouku primili." (Prijevod značenja Sad, 29.
Što se tiče onih koji ne razmišljaju o Kur'anu, koji ne uzimaju pouke sadržane u njemu, takvi su zabranili svojim dušama ogromno dobro. Uzvišeni im poručuje: "A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allah, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti." (Prijevod značenja En-Nisa', 82.)
Prikaži sve komentare (37)