lifestyle
386

Hranisava: Osjetite bosansku divljinu nadomak Sarajeva

Klix.ba
Provesti ljeto u gradu svakako je nepoželjno, a ukoliko je i more daleko pored nas su vječno privlačne bosanskohercegovačke planine i ljepota koja zavređuje divljenje i ljubav.

Prelijepi djelić bosanskohercegovačke divljine - greben Hranisava (ili Maslina) - nalazi se zapadno od najvišeg grebena Bjelašnice, a pruža se u smjeru sjever – istok i izuzetno je bogata jakim vrelima.

Zaljubljenici u prirodu i planinarsko pješačenje otisnuli su se u bajkoviti predio netaknute prirode okoline Bjelašnice 12. jula, a 14-minutni video svojevrsni je mamac za istomišljenike koji savršen odmor zamišljaju bijegom iz grada.

Riječ je o kružnoj ruti do doma Stanari, a ljubiteljima istraživanja Hranisave (1.964 mnv) preporučuje se savjetovanje s poznavateljima predjela, izbjegavanje neobilježenih staza i držanje ucrtane rute.

Na zapadu Hranisave je planina Preslica, a između njih dvije duboka dolina Laništa. Na istoku je duboka kotlina Mrtvanje, dok prema jugu postepeno prelazi u bjelašničku visoravan.

Šume na sjevernom predgorju Hranisave, kao i na obližnjoj Igman planini, vrlo su bujne zbog obilja vlage. U nižim položajima raste bjelogorica, a u višim crnogorica.