Iz staroslovenske azbuke Vuk je zadržao 24 slova, njima je dodao i jedno iz latinične abecede (J j). Ubacio je pet novih slova, LJ, NJ, Ć, Đ, i DŽ. Izbacio je Ѥ , Ѣ,І ї,Ы ,Ѵ ,Ѹ, Ѡ,Ѧ ,Я ,Ю,Ѿ,Ѭ,Ѳ,Щ ,Ѯ ,Ѱ ,Ъ i Ь . Uveo je i još dosta novina. Zato prije nego što počnete lupati gluposti nešto naučite.
Narodi su bili nepismen,i tim prije što turci nisu otvorili niti jednu jedinu školu za svoje bitisanje na ovim prostorima. Ono što je kod srba Vuk Stefanović Karadžić kod hrvata je Ljudevit Gaj. Samo što Ljudevit Gaj nije uradio ništa za jezik kojim sada svi pričaju a uz to je bio i Njemac. Do reforme jezika Ljudevit Gaj je pričao, pisao i štampao na njemačkom jeziku. Dakle bio je lopov.
Ali je krajnje nepismeno i bezobrazno sada ne nazivati jezik narodom pojedinim, nego negirati njegovo nastajanje, kao da je pao sa neba. Ako se treba zvati po nekom narodu, neka se zove, ali se mora navesti ko je REFORMATOR! A on je samo jedan. Ako se ne pristaje na ovo, onda neka se vrati na stanje prije Vuka, te neka padežira i palatalizuje kako zna i umije. Sve ostalo je KRAĐA!!! Ako ima kakav argument bez da se vrijeđamo, neka izvoli.
Prikaži sve komentare (91)